W sezonie przynajmniej raz trzeba upiec ciasto z rabarbarem. Oczywiście na jednym razie zwykle trudno poprzestać;)
Ciasta z owocami z zasady bywają lżejsze, a to szczególnie, ponieważ przyrządza się je na śmietanie - w wersji light można je przygotować bez kruszonki (ale radzę się jednak skusić na wersję z kruszonką)
Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
Ciasta z owocami z zasady bywają lżejsze, a to szczególnie, ponieważ przyrządza się je na śmietanie - w wersji light można je przygotować bez kruszonki (ale radzę się jednak skusić na wersję z kruszonką)
Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 200 g śmietany (użyłam 16%, ale może być też 12%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łodygi rabarbaru
- kruszonka: 8 łyżek mąki, 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć plasterki rabarbaru i wszystko posypać wcześniej przygotowaną kruszonką (podane składniki rozetrzeć w dłoniach tworząc kruszonkę).
Wspaniała propozycja! kwaśność rabaru ze słodkim ciastem i kruszonką jest napewno fantastyczna.Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - dziękuję:)
UsuńPychotka..U mnie w sezonie obowiązkowo też musi być ciasto [ i to nie jedno] z rabarbarem..ale u mnie wiosna przyszła z opóźnieniem i jeszcze czekam na rabarbar..ale jeszcze kilka dni i już będę mogła zerwać i cos zrobić..
OdpowiedzUsuńBożena - ja właśnie rozmyślam co kolejnego przyrządzę z rabarbarem:)
UsuńRabarbar i kruszonka hmm pychotka:)
OdpowiedzUsuńAnula - zgadza się:)
Usuńojej, to już jest rabarbar! zawsze mnie to zaskakuje! pyszna propozycja, dobrze że nie tradycyjny drożdżowiec, tylko taki lżejszy ten placek :) muszę się za rabarbarem rozejrzeć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Mnemonique - obstawiam, że i w bento się znajdzie:)
Usuńświetne ciacho, muszę upiec :), a u mnie dziś było drożdżowe z rabarbarem i kruszonką :) powtórka z czwartku bo się domagano haha- jest sezon na rabarbar to trzeba korzystać :)
OdpowiedzUsuńPyszneKaprysy - wcale się nie dziwię, że była powtórka:)
UsuńJa też już myślę o cieście rabarbarowym, bo to już przecież najwyższy czas i pora :-)
OdpowiedzUsuńJoanna - zdecydowanie nastał ten czas:)
UsuńOj tak, na jednym cięzko poprzestać:) .... ja też wczoraj wieczorem piekłam i dziś już prawie nie ma:) .... co do Twojego ciasta, to piekłam już z kefirem i jogurtem, ale ze śmietaną nie:) buziaka zasyłam
OdpowiedzUsuńJola - to koniecznie spróbuj - jest bardziej suche od jogurtowego i wydaje mi się, że mniej "zakalcogenne":)
UsuńTo jest właśnie to czego od dawna szukałam-idealne ciasto do wszystkich owoców:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - zgadza się. U mnie czeka na truskawki:)
Usuńpychota!:)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to niedołączna majowa klasyka..
pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar!:)
Olcik - dziękuję:)
UsuńCiasto dzis upieczone! rabarbaru dałam dużo więcej niż w przepisie, a śmietanę dałam 18% bo akurat taka była. Ciasto wyszło bardzo dobre, lekkie i puszyste! Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - cieszę się i niezmiernie mi miło, że skorzystałaś z mojego kolejnego przepisu!:)
UsuńNa Twoim blogu sa przepisy z jednej strony - smaczne, nieskomplikowane no i zawsze się udają !!! I dzieci je lubią! I o to chodzi! Sylwia
Usuń