Ciasto na kruchym spodzie, z kawałkami rabarbaru, zwieńczone miękką bezą, na której pojawia się śliczna złota rosa.
Rabarbar można zamienić na inne sezonowe owoce - robiłam je również z jabłkami.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder (1/4 szklanki do ciasta i 1/2 szklanki do bezy)
- 4 średnie łodygi rabarbaru
Białka ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru i wyłożyć na rabarbar.
Piec w 170 stopniach około 35 minut (jeżeli beza zacznie za mocno brązowieć to można z wierzchu przykryć ciasto papierem do pieczenia.
Podczas studzenia na cieście wytworzy się rosa:)
Przepis dodaję do akcji:
:) śliczna ta rosa!
OdpowiedzUsuńOlcik - dziękuję:)
Usuńsmacznie wygląda:) mogę się poczęstować?;>
OdpowiedzUsuńJustyna -proszę:)
UsuńWygląda smakowicie no i fajna ta rosa :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota! Uwielbiam ciasta rabarbarowo-bezowe :)
OdpowiedzUsuńMi rosa jakoś nigdy nie chce wyjść:) ...a ciasto musialo być pyszne:)
OdpowiedzUsuń