Dwa składniki.
10 minut przygotowania
30 minut zapiekania.
Chwila na ostudzenie:)
Takie szparagi idealnie wystąpią w roli ciepłej przekąski bądź jako danie np. na kolację.
Szparagi uwielbiam w każdej postaci, ale przyznaję, że w zapiekanych pozostaje najwięcej aromatu.
Podstawą jest zakup świeżych szparagów (powinny skrzypieć, gdy się je ociera o siebie w dłoniach, a końcówki nie mogą mieć brzydkiego zapachu).
Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą i obieramy:
- należy odkroić ok. 1/3 łykowatej łodygi (jeśli chwycimy szparaga w obie dłonie i mocno wygniemy to pęknie dokładnie na granicy łykowatości:), a następnie obrać przy pomocy obieraczki (możecie zobaczyć to na naszym filmiku).
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
Ciasto francuskie pociąć na paski (tyle ile sztuk szparagów posiadamy), a następnie zawinąć je dookoła szparagów tworząc spiralki. Można je posolić i posypać pieprzem, ale ja zapiekłam bez żadnych przypraw - takie lubię:)
Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.
skojarzyły mi się z takimi mega zdrowymi i dobrymi, grubaśnymi paluszkami. mniami :)
OdpowiedzUsuńJey - doskonale to ujęłaś:)
Usuńostatnio na blogach dużo szparagów w cieście francuskim ;) bardzo mi się podobają te Twoje, bo tak fikuśnie jest zaplotłaś, takiego jeszcze nie widziałam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, tak owiniętych jeszcze nie widziałam, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńah takich to jeszcze nie jadłam :) fajna opcja!
OdpowiedzUsuńPolecam pod ciasto francuskie władować jeszcze szynkę szwarcwaldzką lub parmeńską, pyyycha.
OdpowiedzUsuńI jak ładnie Ci wyszły!
Ale świetny pomysł AniU!:)
OdpowiedzUsuńProstota jest najsmaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńFajna przekąska:) buziaki
OdpowiedzUsuń