14:36

Wątróbka z soczewicą i warzywami


Dawno nie było wątróbki:)
To znaczy na naszym stole bywała, ale w znanych już odsłonach (klik)
Tym razem nowy eksperyment. Bardzo jestem z efektu zadowolona, dlatego i Wam go polecam. 

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g pieczarek
  • 200 g pomidorów z puszki (użyłam krojonych)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 łyżki oliwy
Cebulę obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. poddusić na oliwie. W trakcie duszenia dodać paprykę pokrojoną w paski i pieczarki w plasterkach. Kiedy wszystkie składniki lekko się podduszą, dodać szklankę wody i soczewicę oraz pomidory. Dodać sól. Gotować 15 minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu dodać wątróbkę (duży kawałek pokroić na 2-3 części). Dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec doprawić pieprzem. Podawać jako samodzielne danie lub np. z pieczywem. 

11 komentarzy:

  1. Danie wygląda mi na ciekawe i smaczne. Szczerze, to praktycznie nigdy nie przygotowywałam nic z soczewicy (kiedyś zrobiłam zupe,ale nie wyszła zbyt smaczna). Chyba pokuszę się na zrobienie tego dania w najbliższych dniach. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - jestem bardzo ciekawa Twojego zdania na temat tego dania. Polecam Ci zupę z czerwonej soczewicy - http://bajkorada.blogspot.com/2012/04/zupa-z-czerwona-soczewica.html

      Usuń
    2. Dziękuję za propozycję zupy.

      Usuń
  2. Jak ja uwielbiam watrobke.... ale niestety tylko ja... nie chce mi sie robic tylko dla siebie bo i tak musze cos zrobic dla reszty rodzinki:))) Twoja wyglada po prostu mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - to Ci trochę współczuję. U mnie o dziwo wszyscy jedzą:)

      Usuń
  3. Aniu my też lubimy wątróbkę, choc sama niewiem czemu ostatnio tak ją zaniedbałam:). Samkowicie wygląda ta potrawa:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to koniecznie musisz ją "odkurzyć" w Waszym menu:)

      Usuń
  4. Wątróbka na mój gust, wyszła wspaniała! fajne zestawienie z soczewicą, pomidorami, pieczarkami, papryką. Mi bardzo smakowała, dzieci natomiast "krzywiły" nosy, ale troszkę zjadły. Do tej pory wątróbkę jadaliśmy tylko z duszoną cebulą i jabłkiem. Zestaw z soczewicą bardzo mi odpowiada. Dziękuję i pozdrawiam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się bardzo cieszę:) Dodatkowym argumentem za tą potrawą jest to, że wątróbka nie jest smażona tylko duszona - co sprawia, że jest nieco lżejsza:)

      Usuń
  5. Świetny eksperyment! Jestem za :) I jak tylko uzupełnię zapasy soczewicy, to zrobię niezwłocznie.

    ps. a przy okazji zauważyłam, że zrobiłaś osobną zakładkę dla wątróbki ;) Jak dla mnie bomba! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczko - dziękuję za uznanie:) Wątróbka to bardzo ważny składnik w mojej kuchni:)

      Usuń