13:07

Knedle z soczewicą i pieczarkami

Takie knedle moja babcia przygotowuje z mięsem.
Jako, że człowiek jednak nie samym mięsem żyje:) u mnie farsz z zielonej soczewicy i pieczarek. Wyglądem zdecydowanie przypomina mięso. A smakiem?
Ja czułam soczewicę i pieczarki. Natomiast mąż myślał, że to mięso (nie jedliśmy razem:))
Nie ma wyjścia. Musicie spróbować i sami ocenić.

Składniki:
 - około 2 kg ziemniaków
 - 1 jajko
 - mąka pszenna (1/4 objętości ugotowanych ziemniaków - opis poniżej)
 - 1/2 szklanki zielonej soczewicy
 - 1 mała cebula
 - 200 g pieczarek
 - sól, pieprz, majeranek
 - oliwa lub olej
 - do podania cebula podsmażona na oliwie

Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie (gotować około 45 minut żeby była miękka). Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać do ostudzonej soczewicy i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie (można w mundurkach, ale nie jest to konieczne) i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Zmielone ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną z tych części odłożyć i powstałą "dziurę" uzupełnić mąką. Do wszystkich ziemniaków (również z odłożoną częścią) i mąki dodać jajko i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleiło dodać trochę mąki. Formować knedle. 
 Na rękę nabierać kulkę  ciasta. Lekko ją rozpłaszczyć i nałożyć farsz. Ciasto skleić i w dłoniach uformować owalny kształt. 


Knedle gotować 5 minut od moment wypłynięcia. Można podawać polane podsmażoną cebulką lub podsmażone na złoto. 


10 komentarzy:

  1. Wpisuje je na moja listę potraw,które na pewno ugotuje:)Soczewice lubię i brakowało mi pomysłów na dania z jej użyciem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pucinka21 - to z pewnością nie ostatnie danie z soczewicą, wiec zapraszam po kolejne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na knedle, akurat dzisiaj robiłam kopytka ale przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko Ty wiedziałaś co tam jest, a mąż? Podejrzewam, że nie wiedział.

    OdpowiedzUsuń
  5. takich dobrych knedli to ja jeszcze nie widziałam! uwielbiam soczewicę i pieczarki, a w tych knedlach to raj dla oczu, a co dopiero dla smaku. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jey - przyznaję, że też takich nie widziałam:)

      Usuń
  6. Wyglądem rzeczywiście przypomina mięso ....gdybym jednak ja miała wybrać to wolałabym te z pieczarkami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne,pyszne i zdecydowanie do powtórzenia:)Dobrze,że zostało mi kilka na jutrzejsze drugie śniadanie:)mmmm:)

    OdpowiedzUsuń