Wiem też, że są osoby, które jadają racuchy w Tłusty Czwartek - zamiast pączków.
Racuchy drożdżowe z jabłkami mają u nas naprawdę bardzo duże powodzenie (zawsze robię z podwójnej porcji). Takie racuchy można również przygotować bez jabłek i podać np. z dżemem lub śmietaną.
Inne moje przepisy na różnego rodzaju placuszki znajdziecie tu.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka (lub więcej jeśli ciasto wyda się zbyt gęste)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 duże jabłko
- cukier puder do posypania po wierzchu
- olej lub oliwa do smażenia
Mleko lekko podgrzać (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i połową szklanki mleka. Poczekać aż zaczną pracować.
Do miski wsypa,c mąkę, wbić jajko, dodać cukier i wlać rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto nie powinno być zbyt gęste - konsystencji bardzo gęstej śmietany. Na koniec wymieszać ciasto z jabłkiem pokrojonym w kostkę (5-7 mm).
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. Smażyć na oleju lub oliwie - kłaść na patelnię porcje ciasta przy pomocy łyżki. Podawać ciepłe - oprószone cukrem pudrem.
pysznie:)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie racuchy! :)
OdpowiedzUsuńMieliśmy dzisiaj podobne na obiad Aniu, z tym, że z dodatkiem masła ciasto było .... pyszne .... aczkolwiek jednak wersja bez tłuszczu chyba bardziej mi smakuje:) .... buziaki
OdpowiedzUsuńwłaśnie mój synuś się zajadła racuszkami z Pani przepisu. są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. Życzę smacznego :)
UsuńPrzepyszne , właśnie upiekłam , synek wcina , teraz będę korzystać tylko z tego przepisu
OdpowiedzUsuń