środa, 5 lutego 2014

Racuchy drożdżowe z jablkami

racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe z jabłkami to propozycja na drugie danie lub podwieczorek (zwłaszcza w karnawale). 
Wiem też, że są osoby, które jadają racuchy w Tłusty Czwartek - zamiast pączków. 
Racuchy drożdżowe z jabłkami mają u nas naprawdę bardzo duże powodzenie (zawsze robię z podwójnej porcji). Takie racuchy można również przygotować bez jabłek i podać np. z dżemem lub śmietaną. 

Inne moje przepisy na różnego rodzaju placuszki znajdziecie tu

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder do posypania po wierzchu
  • olej lub oliwa do smażenia
Mleko lekko podgrzać (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i połową szklanki mleka. Poczekać aż zaczną pracować. 
Do miski wsypa,c mąkę, wbić jajko, dodać cukier i wlać rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto nie powinno być zbyt gęste - konsystencji bardzo gęstej śmietany. Na koniec wymieszać ciasto z jabłkiem pokrojonym w kostkę  (5-7 mm). 
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. Smażyć na oleju lub oliwie - kłaść na patelnię porcje ciasta przy pomocy łyżki. Podawać ciepłe - oprószone cukrem pudrem. 

racuchy drożdżowe

6 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam takie racuchy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mieliśmy dzisiaj podobne na obiad Aniu, z tym, że z dodatkiem masła ciasto było .... pyszne .... aczkolwiek jednak wersja bez tłuszczu chyba bardziej mi smakuje:) .... buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie mój synuś się zajadła racuszkami z Pani przepisu. są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują. Życzę smacznego :)

      Usuń
  4. Przepyszne , właśnie upiekłam , synek wcina , teraz będę korzystać tylko z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.