08:13

Racuchy drożdżowe z jablkami

racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe z jabłkami to propozycja na drugie danie lub podwieczorek (zwłaszcza w karnawale). 
Wiem też, że są osoby, które jadają racuchy w Tłusty Czwartek - zamiast pączków. 
Racuchy drożdżowe z jabłkami mają u nas naprawdę bardzo duże powodzenie (zawsze robię z podwójnej porcji). Takie racuchy można również przygotować bez jabłek i podać np. z dżemem lub śmietaną. 

Inne moje przepisy na różnego rodzaju placuszki znajdziecie tu

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka (lub więcej jeśli ciasto wyda się zbyt gęste)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder do posypania po wierzchu
  • olej lub oliwa do smażenia
Mleko lekko podgrzać (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i połową szklanki mleka. Poczekać aż zaczną pracować. 
Do miski wsypa,c mąkę, wbić jajko, dodać cukier i wlać rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto nie powinno być zbyt gęste - konsystencji bardzo gęstej śmietany. Na koniec wymieszać ciasto z jabłkiem pokrojonym w kostkę  (5-7 mm). 
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. Smażyć na oleju lub oliwie - kłaść na patelnię porcje ciasta przy pomocy łyżki. Podawać ciepłe - oprószone cukrem pudrem. 

racuchy drożdżowe

6 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam takie racuchy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mieliśmy dzisiaj podobne na obiad Aniu, z tym, że z dodatkiem masła ciasto było .... pyszne .... aczkolwiek jednak wersja bez tłuszczu chyba bardziej mi smakuje:) .... buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie mój synuś się zajadła racuszkami z Pani przepisu. są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują. Życzę smacznego :)

      Usuń
  4. Przepyszne , właśnie upiekłam , synek wcina , teraz będę korzystać tylko z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń