czwartek, 13 lutego 2014

Faworki

Faworki według przepisu mojej babci. Ekspresowe
i zawsze się udają. Przepis tak przypadł do gustu mojemu mężowi, że to on z reguły zajmuje się ich smażeniem. 
Nie są to takie tradycyjne, bardzo kruche chrusty. W środku pozostają odrobinę puszyste. 
W przypadku bardzo cienkiego ciasta stają się bardzo chrupiące. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania po wierzchu






Z podanych składników zagnieść ciasto (nie powinno się kleić)
Ciasto odstawić na 15 minut,  następnie przełożyć na blat lekko oprószony mąką) i cienko je rozwałkować. Przy pomocy radełka lub ostrego noża pociąć ciasto na prostokąty i każdy z nich naciąć w środku (pozostawiając ok. 1 cm margines). Formować faworki  - jeden koniec ciasta przepleść przez otwór. 
W garnku rozgrzać olej. Wrzucać faworki i smażyć z obu stron (nie powinny się za mocno spiec). Upieczone odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzone posypać cukrem pudrem. 


15 komentarzy:

  1. podziwiam wszystkich, którzy robią sami faworki. Raz jeden tylko współuczestniczyłam w przygotowaniach z moją teściową. Ale sama się nigdy nie porwałam na to. Z Twojego przepisu nie wygląda to tak strasznie :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - ten przepis odbiega od znanego mi na tradycyjne chrusty, w którym ciasto tłucze się przez 15 minut wałkiem:) To tłuczenie mnie zniechęca:)

      Usuń
  2. MoJa tam swoje tłukę- jak nie mam ciśnienia na 'walenie' to wyręcza mnie mąż :-)
    Wierzę, że Twoje są równie kruche jak te spod wałka - wygladają mega apetyczenie;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W. - nie są takie kruche. To coś innego:)

      Usuń
  3. a wiesz, że własnie na takie miałam ochotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - no to się świetnie złożyło:)

      Usuń
  4. Uwielbiam faworki! Ja przeciwnie, uwielbiam walić w nie wałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RedHead - :) ja też czasem miewam nastroje "na faworki". Muszę to wtedy wykorzystać:)

      Usuń
  5. Nie ma to jak babcine przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne, przypominają mi te z mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam tym sposobem i nie wiem dlaczego wyszły bardzo twarde :-( mąż o mało co zęba nie złamał :-(.....gdzie popełniłam błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Jeżeli się je bardzo cienko rozwałkuje są po prostu chrupiące. Grubiej rozwałkowane dzięki zawartości proszku do pieczenia stają się puszyste w środku, a chrupiące na wierzchu. Być może trochę za długo były smażone.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.