piątek, 14 lutego 2014

Pączki pieczone z dżemem

Za bardzo walentynkowa to ja nie jestem, ale za to lubię pączki:), dlatego postanowiłam upiec je z tej okazji. 
Tylko żeby dotrwały do Walentynek to musiałabym je chyba trzymać pod prądem, ewentualnie upiec z 3 porcji. Cudem udało się uratować jednego pączka dla męża i zaserwować namiastkę romantyczności w przeddzień Walentynek:)
Pączki są lekkie i przyjemnie waniliowo-truskawkowe, a lukier świetnie do nich pasuje. 


Składniki (około 20 pączków):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (8 g)
  • dżem truskawkowy
  • lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z buraka
Drożdże z dodatkiem łyżki cukru rozpuścić w mleku i odstawić na chwilę żeby zaczęły pracować (zwiększą objętość). Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, cukier oraz roztopione masło, a na koniec wlać rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto (przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami lub ręcznie) i odstawić je na ok. 30 minut (powinno wyraźnie podrosnąć). Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować 
na 2 placki o grubości 1 cm. Na pierwszym placku ułożyć porcje dżemu truskawkowego
(można wcześniej zaznaczyć foremką miejsca, w których będziemy wykrawać pączki) i nakryć drugim plackiem. Przy pomocy szklanki lub innej foremki wykrawać pączki (wypukłości z dżemu powinny się znaleźć w środku pączka - w przeciwnym razie paczki mogą się porozklejać w trakcie pieczenia). 








Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Ostudzone posmarować lukrem (w miseczce wymieszać cukier puder oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i buraka - ja zamaczałam pączki, ale można też smarować pędzelkiem).


Inne przepisy na pączki wypróbowane przeze mnie znajdziecie tutaj

12 komentarzy:

  1. Aniu,
    walentynkowe emocje wolę mieć codziennie...
    Ale Twoje pączki są super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - ja też wolę codziennie:) Zdecydowanie:)

      Usuń
  2. Super pomysł! Pysznie wyglądają! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pomysłowe! pączki na Walentynki :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmel-itka - przy okazji trening przed Tłustym Czwartkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej ale bym zjadła :) przepysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie słodkie! Urocze są.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. My też walentynek nie obchodzimy .... ale pączusia zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.