sobota, 15 lutego 2014

Chleb z czekoladą i rodzynkami



Przepyszny chleb z czekoladą i rodzynkami o nietypowym kształcie (dwóch połączonych kul). Upieczony w kolejnym wspólnym międzyblogowym wypiekaniu chleba. 
Chleb ten można jeść bez niczego, albo tylko posmarować go masłem. Nie jest mocno słodki - według mnie taki w sam raz. Mnie zachwycił. 
Przepis pochodzi z książki E. Hadjiandreou "How to make bread"

Składniki:

  • 170 g (2/3 szklanki) aktywnego zakwasu pszennego - u mnie żytni (dokarmiony 12 h wcześniej)
  • 250 g (1 szklanka) ciepłej wody
  • 330 g ( 2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej (T650)
  • 200 g (1 i 1/3 szklanki) rodzynek koryntek
  • 50 g mlecznej czekolady (w oryginale 80 g chipsów czekoladowych)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao


1. Wymieszać rodzynki i posiekaną czekoladę. 
2. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. 
3. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą. 
4. Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą. Wymieszać do połączenia składników. 
5. Przykryć i odstawić na 10 minut. 
6. Wyrobić ciasto. Użyłam w tym celu miksera ze spiralnymi końcówkami. 2-3 minuty na pierwszym biegu, a następnie ok. 4 minuty na drugim. 
7. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
8. Wyrośnięte ciasto odgazować - uderzać pięścią w środek. 
9. Odgazowane ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. 
10. Ciasto podzielić na dwie części i uformować z  nich kule. 
11. Umieścić je w koszyku do wyrastania chleba, blisko siebie - tak żeby połączyły się w trakcie wyrastania. 
12. Ciasto pozostawić do wyrastania (3-6 h)
13. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni, na spodzie umieścić naczynie na wodę. 
14. Wyrośnięty chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia. Do naczynia wlać szklankę wody. 
15. Chleb umieścić w piekarniku i obniżyć temp. do 220 stopni. Piec ok. 30 minut, aż się ładnie zarumieni. 
16. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos kiedy w niego zapukamy. 
17. Studzić na kratce. 


Chleb został również upieczony przez:

Ania Nie tylko na słodko
Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród
Ania Pieczywo na zakwasie
Aga W sezonie
Alutka nie-ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Bożena Smakowe kubki
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Ugotujmy To.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gallica Anonimica Zakalce mojego życia
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gosia Co do jedzenia
Gucio Kuchnia Gucia
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Krecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchni
Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marghe Po prostu Marghe
Mimbla Pierogi ruskie raz
Pychciasta 
Renata Forks’N'Canvas
Tosia Smakowity chleb
Wiosenka Eksplozja smaku
Wisła Zapach chleba
Zufik Zufikowo
Żabka Healthy craving
Żaneta Poradniczanka.blogspot.com














31 komentarzy:

  1. Wspaniały. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Śliczna ta krateczka na skórce... Dziękuję za wspólne pieczenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    jakie cuda u Ciebie!
    I to zdjęcie z Córeczką,no fantastyczne!
    Bardzo Ci dziękuję za wspólny czekoladowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny. A zdjęcie z Córeczką jest takie piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny zroślak chlebowy
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pięknie Ci się upiekł - mi wyszły dwa berety... Ale pyszne.
    Dziękuję za wspólne chwile :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow ale smakowitości. Kromka + kakao śniadanie bądź kolacja idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie upieczony, dziękuje za wspólne pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wystarczy popatrzyć na zdjęcie dziecka odurzającego się zapachem chleba i już chce się piec nastepny bochen.
    Dziekuję za wspólny czas i wymianę doświadczeń. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzieki za wspólne pieczeni..pyszny chlebek i piekne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje dziecko też lubi ten chleb! Śliczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, piekny chlebek, a zdjecie dziecka z bochenkiem przeslodkie! Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczna kratka Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczna kratka Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjny chlebek, taki domowy musi byc pyszny :)
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczny chlebek :)! Mnie też jego smak zachwycił. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piekny! Ciesze sie, ze smakowal i dziekuje za wspolne pieczenie!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczny! A zdjęcie z dzidzią bezcenne! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowna krateczka! :)
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudny chlebek;-) Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny chlebek z piękną kratką:) Miło było piec razem:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały. I nie tylko Ty byłaś zachwycona, jak widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowny chlebek!
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Chleb piękny...i jaka piękna pomoc :) Dzięki za wspólna akcję pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak widzę nie tylko Ciebie, bo i Córeczkę:) ... pięknie Ci się upiekł Anuś:) Dziękuję za kolejne wspólne chwile przy piekarniku i do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jego zapach kusi i przyciąga, co widać na załączonym obrazku;)
    Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  27. ooo, idealny na śniadanie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  28. Zgrabne Ci te bochenki wyszły, a fotki bardzo apetyczne, szczególnie to ostanie mnie rozczula:). Chleb rzeczywiście ma idealnie skomponowane składniki, nic tylko piec, bo w piekarni takiego nie dostaniesz, oj nie:P.

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak się domyślić można ze zdjęć, znalazł wielu entuzjastów w Twoim domu, moje dzieci też ochoczo wcinały przed szkołą :) bardzo ładnie go ponacinałaś.

    OdpowiedzUsuń
  30. super rozwiązanie, bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.