Przepyszny chleb z czekoladą i rodzynkami o nietypowym kształcie (dwóch połączonych kul). Upieczony w kolejnym wspólnym międzyblogowym wypiekaniu chleba.
Chleb ten można jeść bez niczego, albo tylko posmarować go masłem. Nie jest mocno słodki - według mnie taki w sam raz. Mnie zachwycił.
Przepis pochodzi z książki E. Hadjiandreou "How to make bread"
Składniki:
- 170 g (2/3 szklanki) aktywnego zakwasu pszennego - u mnie żytni (dokarmiony 12 h wcześniej)
- 250 g (1 szklanka) ciepłej wody
- 330 g ( 2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej (T650)
- 200 g (1 i 1/3 szklanki) rodzynek koryntek
- 50 g mlecznej czekolady (w oryginale 80 g chipsów czekoladowych)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
1. Wymieszać rodzynki i posiekaną czekoladę.
2. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao.
3. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą.
4. Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą. Wymieszać do połączenia składników.
5. Przykryć i odstawić na 10 minut.
6. Wyrobić ciasto. Użyłam w tym celu miksera ze spiralnymi końcówkami. 2-3 minuty na pierwszym biegu, a następnie ok. 4 minuty na drugim.
7. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
8. Wyrośnięte ciasto odgazować - uderzać pięścią w środek.
9. Odgazowane ciasto przełożyć na oprószony mąką blat.
10. Ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich kule.
11. Umieścić je w koszyku do wyrastania chleba, blisko siebie - tak żeby połączyły się w trakcie wyrastania.
12. Ciasto pozostawić do wyrastania (3-6 h)
13. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni, na spodzie umieścić naczynie na wodę.
14. Wyrośnięty chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia. Do naczynia wlać szklankę wody.
15. Chleb umieścić w piekarniku i obniżyć temp. do 220 stopni. Piec ok. 30 minut, aż się ładnie zarumieni.
16. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos kiedy w niego zapukamy.
17. Studzić na kratce.
Chleb został również upieczony przez:
Ania Kuchennymi drzwiami
Ania Nie tylko na słodkoAnia W Moje pasje.Kuchnia i ogród
Ania Pieczywo na zakwasie
Aga W sezonie
Alutka nie-ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Bożena Smakowe kubki
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Ugotujmy To.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gallica Anonimica Zakalce mojego życia
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gosia Co do jedzenia
Gucio Kuchnia Gucia
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Krecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchni
Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marghe Po prostu Marghe
Mimbla Pierogi ruskie raz
Pychciasta
Renata Forks’N'Canvas
Tosia Smakowity chleb
Wiosenka Eksplozja smaku
Wisła Zapach chleba
Zufik Zufikowo
Żabka Healthy craving
Żaneta Poradniczanka.blogspot.com
pyszności zjadłabym taki;)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPiękny! Śliczna ta krateczka na skórce... Dziękuję za wspólne pieczenie!:)
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńjakie cuda u Ciebie!
I to zdjęcie z Córeczką,no fantastyczne!
Bardzo Ci dziękuję za wspólny czekoladowy czas.
Cudowny. A zdjęcie z Córeczką jest takie piękne. :)
OdpowiedzUsuńŚliczny zroślak chlebowy
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie
Ależ pięknie Ci się upiekł - mi wyszły dwa berety... Ale pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne chwile :-)
wow ale smakowitości. Kromka + kakao śniadanie bądź kolacja idealna :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczony, dziękuje za wspólne pieczenia :-)
OdpowiedzUsuńWystarczy popatrzyć na zdjęcie dziecka odurzającego się zapachem chleba i już chce się piec nastepny bochen.
OdpowiedzUsuńDziekuję za wspólny czas i wymianę doświadczeń. Pozdrawiam
Dzieki za wspólne pieczeni..pyszny chlebek i piekne zdjecia.
OdpowiedzUsuńMoje dziecko też lubi ten chleb! Śliczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńAniu, piekny chlebek, a zdjecie dziecka z bochenkiem przeslodkie! Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)
OdpowiedzUsuńŚliczna kratka Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńŚliczna kratka Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny chlebek, taki domowy musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Śliczny chlebek :)! Mnie też jego smak zachwycił. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńPiekny! Ciesze sie, ze smakowal i dziekuje za wspolne pieczenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Fantastyczny! A zdjęcie z dzidzią bezcenne! Dziękuję za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńCudowna krateczka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne pieczenie. :)
Piękny chlebek z piękną kratką:) Miło było piec razem:)
OdpowiedzUsuńWspaniały. I nie tylko Ty byłaś zachwycona, jak widzę :)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie!
Chleb piękny...i jaka piękna pomoc :) Dzięki za wspólna akcję pieczenia
OdpowiedzUsuńJak widzę nie tylko Ciebie, bo i Córeczkę:) ... pięknie Ci się upiekł Anuś:) Dziękuję za kolejne wspólne chwile przy piekarniku i do następnego:)
OdpowiedzUsuńJego zapach kusi i przyciąga, co widać na załączonym obrazku;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas!
ooo, idealny na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty
Zgrabne Ci te bochenki wyszły, a fotki bardzo apetyczne, szczególnie to ostanie mnie rozczula:). Chleb rzeczywiście ma idealnie skomponowane składniki, nic tylko piec, bo w piekarni takiego nie dostaniesz, oj nie:P.
OdpowiedzUsuńJak się domyślić można ze zdjęć, znalazł wielu entuzjastów w Twoim domu, moje dzieci też ochoczo wcinały przed szkołą :) bardzo ładnie go ponacinałaś.
OdpowiedzUsuńsuper rozwiązanie, bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń