08:54

Kulki z kaszy gryczanej i twarogu


Połączenie kaszy gryczanej i twarogu odkryłam nie tak dawno w pierogach, które bardzo nam smakują.
Tym razem nie miałam czasu na lepienie pierogów zatem skróciłam proces przygotowania - przy okazji wyeliminowałam mąkę:) Kulki są bardzo pożywne, ale jednocześnie lekkie. Podałam je z podsmażonym boczkiem i cebulką, ale w wersji dietetycznej można zjeść np. polane oliwą. 
Spróbujcie też kulek z wykorzystaniem twarogu i kaszy manny . 

Składniki:
  • 200 g  kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • 300 g twarogu (nie mielony) 
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (1/2 łyżeczki)
  • majeranek (1/2 łyżeczki)






Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ostudzić. Wymieszać z twarogiem, jajkiem i otrębami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Z powstałej masy formować kulki (nieco większe niż orzech włoski). Formowanie ułatwia zwilżenie rąk wodą. Kulki gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty po wypłynięciu (uwaga: kulki są delikatne, należy gotować je na małym gazie). Podawać np. z podsmażoną cebulką lub boczkiem. 




9 komentarzy:

  1. Pomysł rewelacyjny ! Bardzo Ci dziękuję za inspirację: będzie dziś na obiad, a wypróbuję też z kaszą jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł, wypróbuję na pewno, bo lubię kaszę, a o tym połączeniu słyszałam
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają, przepis wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł! Zrobię sobie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na kaszę:) .... którą ostatnio pokochałam, po wielu latach nienawiści:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy pomysł ! :) jutro robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rozpadły się przy gotowaniu! Nie mam obiadu, za to bałagan do posprzątania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje jak widać na załączonych zdjęciach nie rozpadły się, Nic więcej do nich nie dodawałam.

      Usuń