niedziela, 29 września 2013

Pierogi z kaszą gryczaną


Przemycam kaszę do menu rodziny jak się da. Z reguły spotykam się z akceptacją. 
Ostatnio zakupiłam kaszę gryczaną, ale Olek uparł się, że już jej nie lubi i musiałam zamienić ją w daniu na pęczak.
Szczęśliwym trafem przypomniałam sobie o pierogach z kaszą gryczaną i wykorzystałam fakt, że synek uwielbia ruskie pierogi. 
Te z kaszą gryczaną bardzo je przypominają, choć moim zdaniem są lżejszą wersją. 
Oficjalny przemyt kaszy gryczanej spotkał się z bardzo pozytywną reakcją i wszystkie pierogi zniknęły. 
A ja już wiem, że nigdy mi się nadwyżka ugotowanej kaszy nie zmarnuje. Będę lepić pierogi i wszyscy będą szczęśliwi:)

Składniki (na ok. 60 sztuk):

  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • 500 g twarogu
  • 1 duża cebula (plus dodatkowa sztuka jeśli chcemy pierogi okraszone podsmażoną cebulką)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • tymianek 
  • majeranek
  • 750 g mąki  + zimna woda


Kaszę ugotować na sypko (wypłukać i gotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1, woda:kasza). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Ostudzoną kaszę i cebulę wymieszać z twarogiem (twarogu nie mielę). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. 
Z około 650 g (reszta mąki do podsypywania) mąki oraz wody (około szklanki, ale to zależy od mąki) zagnieść sprężyste ciasto. Można również przygotować ciasto z wrzątkiem (patrz filmik). Ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczką farsz i zlepiać pierogi. 
Gotować w osolonej wodzie. Około 5 minut od wypłynięcia. 
Można podawać okraszone podsmażoną cebulką lub odsmażone na złoto. 

Pierogi smakują nawet najmłodszym:)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi prawie z każdym nadzieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - to terz lecę sprawdzić jakie to lubelskie:)

      Usuń
  3. Pyszne te pierożki. Musze kiedyś zrobić z kaszą. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pierogi jadłam wiele razy, a nigdy nie robiłam. Kaszę gryczaną bardzo lubię, czas zrobić pierożki. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi z kaszą gryczaną. Ja robię trochę inaczej bo kaszę i ser mielę i jest przepyszne!!! Robię też pierogi z kaszą i grzybami. Będę musiała wypróbować twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do niedawna nie cierpiałam kaszy gryczanej za zapach ...ale się przełamałam i spróbowałam:) ... i choc zapachu nadal nie znoszę tokasze pokochałam, bo jest pyszna:) ... takie pierogi to pyszna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam też mój przepis na pierogi z mąki gryczanej:) Pierogi smakują jak tradycyjne, ładnie się kleją i nie rozpadają się! A dzięki siemieniu lnianemu mają piękny, niecodzienny wygląd :)
    http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.