12:52

Pierogi z kaszą gryczaną


Przemycam kaszę do menu rodziny jak się da. Z reguły spotykam się z akceptacją. 
Ostatnio zakupiłam kaszę gryczaną, ale Olek uparł się, że już jej nie lubi i musiałam zamienić ją w daniu na pęczak.
Szczęśliwym trafem przypomniałam sobie o pierogach z kaszą gryczaną i wykorzystałam fakt, że synek uwielbia ruskie pierogi. 
Te z kaszą gryczaną bardzo je przypominają, choć moim zdaniem są lżejszą wersją. 
Oficjalny przemyt kaszy gryczanej spotkał się z bardzo pozytywną reakcją i wszystkie pierogi zniknęły. 
A ja już wiem, że nigdy mi się nadwyżka ugotowanej kaszy nie zmarnuje. Będę lepić pierogi i wszyscy będą szczęśliwi:)

Składniki (na ok. 60 sztuk):

  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • 500 g twarogu
  • 1 duża cebula (plus dodatkowa sztuka jeśli chcemy pierogi okraszone podsmażoną cebulką)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • tymianek 
  • majeranek
  • 750 g mąki  + zimna woda


Kaszę ugotować na sypko (wypłukać i gotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1, woda:kasza). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Ostudzoną kaszę i cebulę wymieszać z twarogiem (twarogu nie mielę). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. 
Z około 650 g (reszta mąki do podsypywania) mąki oraz wody (około szklanki, ale to zależy od mąki) zagnieść sprężyste ciasto. Można również przygotować ciasto z wrzątkiem (patrz filmik). Ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczką farsz i zlepiać pierogi. 
Gotować w osolonej wodzie. Około 5 minut od wypłynięcia. 
Można podawać okraszone podsmażoną cebulką lub odsmażone na złoto. 

Pierogi smakują nawet najmłodszym:)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi prawie z każdym nadzieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - to terz lecę sprawdzić jakie to lubelskie:)

      Usuń
  3. Pyszne te pierożki. Musze kiedyś zrobić z kaszą. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pierogi jadłam wiele razy, a nigdy nie robiłam. Kaszę gryczaną bardzo lubię, czas zrobić pierożki. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi z kaszą gryczaną. Ja robię trochę inaczej bo kaszę i ser mielę i jest przepyszne!!! Robię też pierogi z kaszą i grzybami. Będę musiała wypróbować twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do niedawna nie cierpiałam kaszy gryczanej za zapach ...ale się przełamałam i spróbowałam:) ... i choc zapachu nadal nie znoszę tokasze pokochałam, bo jest pyszna:) ... takie pierogi to pyszna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam też mój przepis na pierogi z mąki gryczanej:) Pierogi smakują jak tradycyjne, ładnie się kleją i nie rozpadają się! A dzięki siemieniu lnianemu mają piękny, niecodzienny wygląd :)
    http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/

    OdpowiedzUsuń