Przemycam kaszę do menu rodziny jak się da. Z reguły spotykam się z akceptacją.
Ostatnio zakupiłam kaszę gryczaną, ale Olek uparł się, że już jej nie lubi i musiałam zamienić ją w daniu na pęczak.
Szczęśliwym trafem przypomniałam sobie o pierogach z kaszą gryczaną i wykorzystałam fakt, że synek uwielbia ruskie pierogi.
Te z kaszą gryczaną bardzo je przypominają, choć moim zdaniem są lżejszą wersją.
Oficjalny przemyt kaszy gryczanej spotkał się z bardzo pozytywną reakcją i wszystkie pierogi zniknęły.
A ja już wiem, że nigdy mi się nadwyżka ugotowanej kaszy nie zmarnuje. Będę lepić pierogi i wszyscy będą szczęśliwi:)
Składniki (na ok. 60 sztuk):
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
- 500 g twarogu
- 1 duża cebula (plus dodatkowa sztuka jeśli chcemy pierogi okraszone podsmażoną cebulką)
- oliwa
- sól
- pieprz
- tymianek
- majeranek
- 750 g mąki + zimna woda
Kaszę ugotować na sypko (wypłukać i gotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1, woda:kasza). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Ostudzoną kaszę i cebulę wymieszać z twarogiem (twarogu nie mielę). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Z około 650 g (reszta mąki do podsypywania) mąki oraz wody (około szklanki, ale to zależy od mąki) zagnieść sprężyste ciasto. Można również przygotować ciasto z wrzątkiem (patrz filmik). Ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczką farsz i zlepiać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie. Około 5 minut od wypłynięcia.
Można podawać okraszone podsmażoną cebulką lub odsmażone na złoto.
Pierogi smakują nawet najmłodszym:)
Uwielbiam pierogi prawie z każdym nadzieniem ;)
OdpowiedzUsuńPaulina - mam tak samo:)
UsuńPrawie jak lubelskie :)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - to terz lecę sprawdzić jakie to lubelskie:)
UsuńPyszne te pierożki. Musze kiedyś zrobić z kaszą. :)
OdpowiedzUsuńMajana - skuś się koniecznie:)
UsuńUwielbiam pierożki:)
OdpowiedzUsuńTakie pierogi jadłam wiele razy, a nigdy nie robiłam. Kaszę gryczaną bardzo lubię, czas zrobić pierożki. Sylwia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z kaszą gryczaną. Ja robię trochę inaczej bo kaszę i ser mielę i jest przepyszne!!! Robię też pierogi z kaszą i grzybami. Będę musiała wypróbować twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńJa do niedawna nie cierpiałam kaszy gryczanej za zapach ...ale się przełamałam i spróbowałam:) ... i choc zapachu nadal nie znoszę tokasze pokochałam, bo jest pyszna:) ... takie pierogi to pyszna sprawa:)
OdpowiedzUsuńPolecam też mój przepis na pierogi z mąki gryczanej:) Pierogi smakują jak tradycyjne, ładnie się kleją i nie rozpadają się! A dzięki siemieniu lnianemu mają piękny, niecodzienny wygląd :)
OdpowiedzUsuńhttp://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/