To danie jest niezwykle aromatyczne. Lekkie i mimo prostoty przyrządzenia naprawdę ekskluzywne w smaku.
Moja rodzina, jeszcze nie skończywszy posiłku, domagała się ode mnie deklaracji powtórzenia go w najbliższym czasie.
Lepszej reklamy nie trzeba:)
Przepis dedykuję Sylwii :)
Składniki:
- 2 piersi z dużej kaczki
- 3 średnie jabłka (słodko-kwaśne)
- sok wyciśnięty z dużej pomarańczy
- sól, pieprz
- opcjonalnie cynamon
Świeże piersi z kaczki opłukać, wysuszyć, posolić i skórkę naciąć ostrym nożem w kratkę. W przypadku mięsa mrożonego należy dać mu czas na powolne rozmrożenie i następnie postępować tak samo jak z mięsem świeżym. Piersi ułożyć na zimnej patelni skórką do dołu i podsmażyć na złoto (na średnim ogniu), a następnie podsmażyć z drugiej strony (do smażenia nie używamy żadnego innego tłuszczu, tylko wytopiony ze skórki).
Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem i piec 20 minut w 180 stopniach.
Na tej samej patelni (lub w innym naczyniu, ale przelewając do niego wytopiony tłuszcz) poddusić jabłka (pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki (ze skórką). Kiedy jabłka się lekko zarumienią zalać je sokiem wyciśniętym z dużej pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż sok odparuje i zgęstnieje (sosu nie doprawiałam już niczym, ponieważ przejął lekką słoność z tłuszczu, można go wzbogacić szczyptą cynamonu).
Upieczoną pierś pokroić w plasterki i podawać z kawałkami jabłek, polaną sosem pomarańczowym.
Bardzo dobrze skomponowała się z ziemniakami puree i sałatką z buraczków.
A ja jeszcze kaczki nie robiłam. Jakoś skutecznie wystraszył mnie informacje, że jest trudna do przygotowania ;)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - nie jest:)Słowo!
UsuńPyszności. Ja ostatnio w końcu zrobiłam kaczkę, a dokładnie kacze udka z jabłkami i śliwkami suszonymi. Pyszne były.
OdpowiedzUsuńSpróbuję kiedyś z piersią:)
Pozdrawiam
Widzę znakomite dane:) Chyba "rozprawię" się z tą kaczką :) Oczywiście dam znać :) Sylwia.
OdpowiedzUsuńJeszcze kaczki nie robilam ale chyba czas to nadrobic:) Pyszne danie Aniu!:)
OdpowiedzUsuńMoże jednak dam się w końcu do te j kaczuchy przekonać:) danie wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaczki są pyszne , dzięki za przepis na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńBasia - życzę smacznego
UsuńŚwietny przepis! Ja jeszcze kaczkę przed smażeniem spryskałam octem balsamicznym a stronę bez skóry posypałam rozmarynem. Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na niedzielny obiad!
Kaczka lubi się z rozmarynem, a z octem balsamicznym i ja muszę spróbować. Również dziękuję za inspirację.
UsuńHej piec kaczkę w zaroodpornym pod przykryciem czy ni czy moze w rekawie?
OdpowiedzUsuńPiec bez przykrycia i nie w rękawie (piekarnik najlepiej rozgrzany góra-dół.
Usuń