11:12

Pierś z kaczki z jabłkami w pomarańczowym sosie


To danie jest niezwykle aromatyczne. Lekkie i mimo prostoty przyrządzenia naprawdę ekskluzywne w smaku. 
Moja rodzina, jeszcze nie skończywszy posiłku, domagała się ode mnie deklaracji powtórzenia go w najbliższym czasie. 
Lepszej reklamy nie trzeba:)

Przepis dedykuję Sylwii :)

Składniki:

  • 2 piersi z dużej kaczki
  • 3 średnie jabłka (słodko-kwaśne)
  • sok wyciśnięty z dużej pomarańczy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie cynamon
Świeże piersi z kaczki opłukać, wysuszyć, posolić  i skórkę naciąć ostrym nożem w kratkę. W przypadku mięsa mrożonego należy dać mu czas na powolne rozmrożenie i następnie postępować tak samo jak z mięsem świeżym. Piersi ułożyć na zimnej patelni skórką do dołu i podsmażyć na złoto (na średnim ogniu), a następnie podsmażyć z drugiej strony (do smażenia nie używamy żadnego innego tłuszczu, tylko wytopiony ze skórki). 
Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem i piec 20 minut w 180 stopniach. 

Na tej samej patelni (lub w innym naczyniu, ale przelewając do niego wytopiony tłuszcz) poddusić jabłka (pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki (ze skórką). Kiedy jabłka się lekko zarumienią zalać je sokiem wyciśniętym z dużej pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż sok odparuje i zgęstnieje (sosu nie doprawiałam już niczym, ponieważ przejął lekką słoność z tłuszczu, można go wzbogacić szczyptą cynamonu). 
Upieczoną pierś pokroić w plasterki i podawać z kawałkami jabłek, polaną sosem pomarańczowym. 
Bardzo dobrze skomponowała się z ziemniakami puree i sałatką z buraczków.

12 komentarzy:

  1. A ja jeszcze kaczki nie robiłam. Jakoś skutecznie wystraszył mnie informacje, że jest trudna do przygotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Ja ostatnio w końcu zrobiłam kaczkę, a dokładnie kacze udka z jabłkami i śliwkami suszonymi. Pyszne były.
    Spróbuję kiedyś z piersią:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę znakomite dane:) Chyba "rozprawię" się z tą kaczką :) Oczywiście dam znać :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze kaczki nie robilam ale chyba czas to nadrobic:) Pyszne danie Aniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może jednak dam się w końcu do te j kaczuchy przekonać:) danie wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaczki są pyszne , dzięki za przepis na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Ja jeszcze kaczkę przed smażeniem spryskałam octem balsamicznym a stronę bez skóry posypałam rozmarynem. Niebo w gębie!
    Dzięki za pomysł na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaczka lubi się z rozmarynem, a z octem balsamicznym i ja muszę spróbować. Również dziękuję za inspirację.

      Usuń
  8. Hej piec kaczkę w zaroodpornym pod przykryciem czy ni czy moze w rekawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec bez przykrycia i nie w rękawie (piekarnik najlepiej rozgrzany góra-dół.

      Usuń