Kolejne ciasto z cyklu: sezon na śliwki. Owoce tym razem ułożyłam na jasnym cieście ucieranym i zalałam lżejszym ciastem czekoladowym. Użyłam czekolady mlecznej, ale następnym razem zdecydowanie dodam gorzką, żeby było jeszcze bardziej czekoladowe.
A śliwki i czekolada to jak wiadomo bardzo zgrany duet.
Składniki (tortownica 26 cm):
Ciasto jasne:
A śliwki i czekolada to jak wiadomo bardzo zgrany duet.
Składniki (tortownica 26 cm):
Ciasto jasne:
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
- 200 g czekolady
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mąki (tortowa)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
plus 10-12 dużych śliwek
Czekoladę oraz 100 g masła roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić (będzie potrzebne do ciasta ciemnego).
Przygotować ciasto jasne: 100 g masła utrzeć z 1/3 szklanki cukru na jasną masę (długo). Kolejno dodać cztery jajka. Przy pomocy łyżki lub na małych obrotach miksera wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki.
Na cieście ułożyć połówki śliwek (rozcięciem do góry).
Przygotować ciasto ciemne: białka jajek ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ostudzoną masę czekoladową. Na koniec wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na śliwki.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Przygotować ciasto jasne: 100 g masła utrzeć z 1/3 szklanki cukru na jasną masę (długo). Kolejno dodać cztery jajka. Przy pomocy łyżki lub na małych obrotach miksera wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki.
Na cieście ułożyć połówki śliwek (rozcięciem do góry).
Przygotować ciasto ciemne: białka jajek ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ostudzoną masę czekoladową. Na koniec wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na śliwki.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Rewelacyjne!:) Bardzo mi sie Twoj przepis podoba:)
OdpowiedzUsuńo wow, ale wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńAle fajne, warstwowe. Śliwki z czekoladą - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne i ładne , takie łaciate. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tym dwukolorowym ucierańcem, też kiedyś podobny zrobiłam z owocami:) pamietam, że był pyszny:) zasyłam buziaka
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone i zjedzone. Użyłam czekolad gorzkich 70 i 90 % kakao. Naprawdę smaczne ciasto. Ciekawa jestem jakby było z białą czekoladą, może następnym razem wypróbuję. Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - białej czekolady chyba bym jednak nie polecała, a jeśli już to koniecznie zmniejsz ilość cukru:)
UsuńCiekawa uwaga, to jednak zrezygnuje z białej czekolady.
Usuń