15:11

Zupa dyniowa

zupa z dyni
Niniejszym otwieram sezon na zupy dyniowe. 
Dzisiaj najprostsza. To nawet nie tyle przepis co inspiracja i przypomnienie (tu znajdziecie inne moje dyniowe przepisy).
Ugotowałam ją na specjalne zamówienie Olka, który dzisiaj rozpoczął kolejny rok szkolnej edukacji. A jeśli rozpoczęcie roku szkolnego to nie mogło być inaczej jak z literkowym makaronem. 
Do takiej najprostszej zupy polecam dynię odmiany Hokkaido. Jest wspaniale aromatyczna i ma głęboki kolor. 

Życzę wszystkim udanego roku szkolnego i zachęcam do potraw z dynią:)

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • pół dyni Hokkaido (średniej wielkości)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • drobny makaron (u nas literkowy makaron (Lubella))
Dynię umyć, wysuszyć i obrać ze skóry oraz usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i ugotować w niezbyt dużej ilości wody. Dynię zmiksować. Dodać sól, oliwę oraz pieprz. Podawać z ulubionym makaronem. 



5 komentarzy:

  1. Ale jak to, tylko sól i pieprz i to wszystko? Smaczne to będzie? Gdy biorę się za dynię, to muszę się trochę nagimnastykować, by dało się ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Italia od kuchni - u mnie mąż i Olek najbardziej lubią właśnie taką "mocno dyniową". Mi też bardzo smakuje, ale najbardziej lubię z mlekiem kokosowym i curry:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ulubiona zupa ;) Ja ją jem z kulkowymi kluskami ziemniaczanymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosta, szybka, smaczna - czegoż chcieć więcej?:)

    OdpowiedzUsuń