09:06

Królik w śmietanie


Królik od czasu do czasu pojawia się  na naszym stole. Mięso jest delikatne i bogate w białko, w 90% przyswajalne przez nasz organizm (dla porównania wołowina 62%). Zawiera niektóre składniki mineralne, witaminy (głównie z grupy B) i ma niską zawartość cholesterolu.
Warto więc królika jeść, nie tylko ze względu na walory smakowe. 
Mięso królicze możemy podawać jako jedno z pierwszych mięs w diecie niemowląt. 
W tym daniu królik za sprawą sosu nie wysusza się i pozostaje idealnie soczysty. 

Składniki:

  • tuszka królicza
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 400 ml śmietany 12%-16%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • rozmaryn
  • 50 g masła + 2 łyżki
Królika pokroić na części i posolić. Odstawić na 2-3 godziny. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim królika na złoto. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Na tej samej patelni (pozostawiamy tłuszcz ze smażenia i dodajemy 2 łyżki masła) poddusić cebulę i pieczarki (pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka). Przyprawić je solą, pieprzem i rozmarynem (dałam łyżeczkę rozmarynu roztartego w moździerzu). Kiedy cebula z pieczarkami będą już gotowe zdjąć z ognia i wymieszać je ze śmietaną i musztardą. Całość wylać na pieczonego królika i zapiekać jeszcze ok. 25-30 minut (można przykryć z wierzchu, żeby się za bardzo nie przypiekło). 




20 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis ;) Ja z tuszką królika spotykam się rzadko, więc jeszcze rzadziej ją jemy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka - oczywiście nie musi być cała tuszka:) Można zmniejszyć proporcje:)

      Usuń
  2. uwielbiamy :)
    przepis fajny :)
    nie wiem czy uda mi się przekonac mężusia do nowego przepisu na królika ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie musiał smakować ;) Nie pamiętam, czy jadłam już królika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - warto spróbować, podana przeze mnie porcja jest na dużą rodzinę. Możesz zacząć od kupna kawałka na próbę.

      Usuń
  4. Mój mąż zjadłby takiego królika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - to pewnie się ucieszy jak mu go przygotujesz:)

      Usuń
  5. z miłą chęcią bym wypróbowała królika, jeśli jadłam to zupełnie nie pamiętam jego smaku, a słyszałam że jest przepyszny.
    Pozdrawiam
    Monika Fiszer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - wiadomo, ze na słowo trudno uwierzyć, ale mięsko królika jest naprawdę smaczne:)

      Usuń
  6. Za królikiem nie przepadam, mając uraz z dzieciństwa ;). Ale patrzę na składniki Twojego dania i zapowiada się smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - ciekawe dlaczego masz uraz. Często go jadałaś?

      Usuń
  7. Jany przepis, myślę że w wkrótce zrobię tego królika. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja akurat za królikiem niestety nie przepadam, ale mój Połówek uwielbia:) .... takie mięsa z sosem znajdują u nas uznanie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Królik już w śmietanie i "siedzi" w piekarniku, sosik pachnie bardzo ładnie i fajnie smakuje. Konsumpcja dania nastąpi jutro, trochę niefortunnie, bo piątek, ale cóż tak wypadło. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sylwia - szczerze mówiąc nigdy nie jadłam na drugi dzień, ale pewnie będzie pyszny:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Będzie królik u nas na Święta :) Zerkam na ten przepis, ale zrobię trochę inaczej - królik pieczony oddzielnie, a sos pieczarkowo-śmietanowy oddzielnie, bo nie wszyscy goście mogą jeść śmietanę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń