To ciasto jest obłędnie pyszne!
Musicie spróbować!
W sezonie śliwkowym to od teraz obowiązkowy wypiek w naszym domu:)
Składniki:
Musicie spróbować!
W sezonie śliwkowym to od teraz obowiązkowy wypiek w naszym domu:)
Składniki:
- 10-12 średniej wielkości śliwek węgierek
- karmel: 2/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody
- 150 g masła (miękkiego)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania formy
Śliwki umyć, wydrylować i połówki ułożyć (rozcięciem do dołu) w wysmarowanej masłem formie (można użyć również blaszki lub naczynia żaroodpornego). W rondelku podgrzewać (na średnim ogniu) cukier z wodą - można potrząsać rondelkiem, ale nie mieszać łyżką. Kiedy karmel zmieni barwę na bursztynową przelać go na śliwki (uwaga! bardzo gorące!)
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierać długo, aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajka (kolejne wrzucać po dokładnym wymieszaniu poprzedniego). Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach - krótko, tylko do wymieszania składników). Ciasto przelać na śliwki. Piec w 180 stopniach, około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić 15-20 minut w formie, a następnie ostrożnie wyjąć z formy - odwracając ciasto "do góry nogami".
Mam dużo śliwek z działki i właśnie szukam przepisu na dobre ciasto. Może właśnie takie zrobię, skoro zachwalasz.
OdpowiedzUsuńHania-Kasia - ja zdecydowanie będę je powtarzać:)
UsuńPiękne,pachnące ciasto , zresztą jak wszystkie tutaj :) - ciasto - do zrobienia. Śliwki mam, ale na dziś zaplanowałam - knedle ze śliwkami :). Pozdrawiam -Sylwia.
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, ale takiego jeszcze nie jadłam. Czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, obłędne. Znika w mgnieniu oka :))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńCudne:) ja jeszcze się na takowe nie odważyłam:) buźka
OdpowiedzUsuńczy masę wylać na ten gorący karmel na śliwkach?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńNie doczytałam jak jest średnica formy?
OdpowiedzUsuńOkoło 26 cm
Usuń