niedziela, 15 września 2013

Tort czekoladowo-kokosowy


Torcik czekoladowo-kokosowy, który upiekłam na roczek Hani (Ewa zamówiła dla siostry czekoladowy, a Olek kokosowy i udało mi się połączyć obie prośby:))
Tort jest bardzo delikatny, lekki, nie za słodki i wyraźnie kokosowy. 
Wszyscy, którzy go jedli chwalili:)

Składniki (tortownica 26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao (używam ciemnego)
Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach lub łyżką wymieszać z żółtkami i z przesianą mąką i kakao. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć sam spód). Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu (od razu) rzucić biszkoptem (patrz filmik), żeby nie opadł. 
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. 

Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/3 średniej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Podane składniki ponczu wymieszać ze sobą. 

Masa kokosowo-śmietanowa:
  • 600 ml mleka kokosowego (trzeba kupić 2 puszki po 400 ml - pozostałe mleko można zużyć np. do zupy dyniowej
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 50 g wiórków kokosowych
  • cukier puder do smaku (dałam około 6 łyżek)
  • 8 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
Wiórki kokosowe podprażyć na patelni (lekko ściemnieją, ale nie mogą być brązowe) i zmielić. Puszki z mlekiem kokosowym przewrócić do góry dnem, otworzyć i odlać przeźroczysty płyn (używamy tylko gęstego, białego). Mleko wlać do miski i spienić. 
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i przelać do spienionego mleka kokosowego. Dodać zmielone wiórki kokosowe i żelatynę (rozpuszczoną we wrzątku i schłodzoną). Całość wymieszać. Masę można włożyć do lodówki co przyśpieszy jej tężenie. 

Dodatki:
  • ok. 100 g wiórków kokosowych
  • literki z czekolady (w kąpieli wodnej roztopić 50 g gorzkiej czekolady z łyżką masła, masę nałożyć do szprycy do dekorowania tortów i na pergaminie uformować literki. Przed zdjęciem ich z pergaminu schłodzić w lodówce)
Złożyć tort:
  • ułożyć pierwszy blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu
  • wyłożyć 1/3 masy kokosowo-śmietanowej
  • ułożyć drugi blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu 
  • wyłożyć 1/3 masy kokosowo-śmietanowej
  • wyłożyć ostatni blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu
  • wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałą masą. Całość posypać obficie wiórkami kokosowymi i udekorować literkami
Tort jest najlepszy na drugi dzień. Przechowywać w lodówce. 


Tort jak tort, ale świeczka zrobiła na Hani ogromne wrażenie:)

8 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego dla Hani !

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, Hania ma wielkie oczy! Widać, że jest zafascynowana tortem. Wszystkiego najlepszego Haniu!
    A torciku z taką posypką kokosową to chętnie bym skosztowała.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - dziękujemy i też pozdrawiamy:)

      Usuń
  3. Najlepsze życzenia dla solenizantki :) Tort wspaniały, napewno wypróbuje. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - dziękujemy:) To ja już czekam na relację z przygotowywania i konsumpcji:)

      Usuń
  4. 100 lat, a torcik musiał być przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hania miała przepyszny torcik:) .... śliczna z niej dziewczynka:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.