08:00

Tort czekoladowo-kokosowy


Torcik czekoladowo-kokosowy, który upiekłam na roczek Hani (Ewa zamówiła dla siostry czekoladowy, a Olek kokosowy i udało mi się połączyć obie prośby:))
Tort jest bardzo delikatny, lekki, nie za słodki i wyraźnie kokosowy. 
Wszyscy, którzy go jedli chwalili:)

Składniki (tortownica 26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao (używam ciemnego)
Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach lub łyżką wymieszać z żółtkami i z przesianą mąką i kakao. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć sam spód). Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu (od razu) rzucić biszkoptem (patrz filmik), żeby nie opadł. 
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. 

Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/3 średniej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Podane składniki ponczu wymieszać ze sobą. 

Masa kokosowo-śmietanowa:
  • 600 ml mleka kokosowego (trzeba kupić 2 puszki po 400 ml - pozostałe mleko można zużyć np. do zupy dyniowej
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 50 g wiórków kokosowych
  • cukier puder do smaku (dałam około 6 łyżek)
  • 8 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
Wiórki kokosowe podprażyć na patelni (lekko ściemnieją, ale nie mogą być brązowe) i zmielić. Puszki z mlekiem kokosowym przewrócić do góry dnem, otworzyć i odlać przeźroczysty płyn (używamy tylko gęstego, białego). Mleko wlać do miski i spienić. 
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i przelać do spienionego mleka kokosowego. Dodać zmielone wiórki kokosowe i żelatynę (rozpuszczoną we wrzątku i schłodzoną). Całość wymieszać. Masę można włożyć do lodówki co przyśpieszy jej tężenie. 

Dodatki:
  • ok. 100 g wiórków kokosowych
  • literki z czekolady (w kąpieli wodnej roztopić 50 g gorzkiej czekolady z łyżką masła, masę nałożyć do szprycy do dekorowania tortów i na pergaminie uformować literki. Przed zdjęciem ich z pergaminu schłodzić w lodówce)
Złożyć tort:
  • ułożyć pierwszy blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu
  • wyłożyć 1/3 masy kokosowo-śmietanowej
  • ułożyć drugi blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu 
  • wyłożyć 1/3 masy kokosowo-śmietanowej
  • wyłożyć ostatni blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu
  • wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałą masą. Całość posypać obficie wiórkami kokosowymi i udekorować literkami
Tort jest najlepszy na drugi dzień. Przechowywać w lodówce. 


Tort jak tort, ale świeczka zrobiła na Hani ogromne wrażenie:)

8 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego dla Hani !

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, Hania ma wielkie oczy! Widać, że jest zafascynowana tortem. Wszystkiego najlepszego Haniu!
    A torciku z taką posypką kokosową to chętnie bym skosztowała.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze życzenia dla solenizantki :) Tort wspaniały, napewno wypróbuje. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - dziękujemy:) To ja już czekam na relację z przygotowywania i konsumpcji:)

      Usuń
  4. 100 lat, a torcik musiał być przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hania miała przepyszny torcik:) .... śliczna z niej dziewczynka:) buziaki

    OdpowiedzUsuń