niedziela, 15 września 2013

Tort czekoladowo-kokosowy


Torcik czekoladowo-kokosowy, który upiekłam na roczek Hani (Ewa zamówiła dla siostry czekoladowy, a Olek kokosowy i udało mi się połączyć obie prośby:))
Tort jest bardzo delikatny, lekki, nie za słodki i wyraźnie kokosowy. 
Wszyscy, którzy go jedli chwalili:)

Składniki (tortownica 26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao (używam ciemnego)
Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach lub łyżką wymieszać z żółtkami i z przesianą mąką i kakao. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć sam spód). Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu (od razu) rzucić biszkoptem (patrz filmik), żeby nie opadł. 
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. 

Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/3 średniej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Podane składniki ponczu wymieszać ze sobą. 

Masa kokosowo-śmietanowa:
  • 600 ml mleka kokosowego (trzeba kupić 2 puszki po 400 ml - pozostałe mleko można zużyć np. do zupy dyniowej
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 50 g wiórków kokosowych
  • cukier puder do smaku (dałam około 6 łyżek)
  • 8 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
Wiórki kokosowe podprażyć na patelni (lekko ściemnieją, ale nie mogą być brązowe) i zmielić. Puszki z mlekiem kokosowym przewrócić do góry dnem, otworzyć i odlać przeźroczysty płyn (używamy tylko gęstego, białego). Mleko wlać do miski i spienić. 
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i przelać do spienionego mleka kokosowego. Dodać zmielone wiórki kokosowe i żelatynę (rozpuszczoną we wrzątku i schłodzoną). Całość wymieszać. Masę można włożyć do lodówki co przyśpieszy jej tężenie. 

Dodatki:
  • ok. 100 g wiórków kokosowych
  • literki z czekolady (w kąpieli wodnej roztopić 50 g gorzkiej czekolady z łyżką masła, masę nałożyć do szprycy do dekorowania tortów i na pergaminie uformować literki. Przed zdjęciem ich z pergaminu schłodzić w lodówce)
Złożyć tort:
  • ułożyć pierwszy blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu
  • wyłożyć 1/3 masy kokosowo-śmietanowej
  • ułożyć drugi blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu 
  • wyłożyć 1/3 masy kokosowo-śmietanowej
  • wyłożyć ostatni blat biszkoptowy
  • nasączyć 1/3 ponczu
  • wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałą masą. Całość posypać obficie wiórkami kokosowymi i udekorować literkami
Tort jest najlepszy na drugi dzień. Przechowywać w lodówce. 


Tort jak tort, ale świeczka zrobiła na Hani ogromne wrażenie:)

8 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego dla Hani !

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, Hania ma wielkie oczy! Widać, że jest zafascynowana tortem. Wszystkiego najlepszego Haniu!
    A torciku z taką posypką kokosową to chętnie bym skosztowała.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - dziękujemy i też pozdrawiamy:)

      Usuń
  3. Najlepsze życzenia dla solenizantki :) Tort wspaniały, napewno wypróbuje. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - dziękujemy:) To ja już czekam na relację z przygotowywania i konsumpcji:)

      Usuń
  4. 100 lat, a torcik musiał być przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hania miała przepyszny torcik:) .... śliczna z niej dziewczynka:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.