08:00

Bułki drożdżowe (nocne, rosną kiedy śpisz)


Te bułeczki zachwyciły mnie u Karoliny. Są przepyszne i idealnie wpasowały się w nasze potrzeby. 
Kiedy wieczorem stwierdzę, że nie ma pieczywa lub po prostu mamy ochotę na ciepłe bułeczki na śniadanie, zagniatam ciasto i je formuję. Blachę wkładam na noc do lodówki, a rano piekę. 
Cudownie!

Składniki (na 12-16 bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej (używam TYP 650)
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • suche drożdże (7g)
  • łyżeczka soli
  • 25 g roztopionego i ostudzonego masła
  • mleko do smarowania bułeczek po wierzchu



Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 12-16 części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce (najlepiej takiej dużej, z piekarnika)  wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułkami wstawić na całą noc do lodówki, na najniższą półkę (bułki nie urosną bardzo, ale zrobią to w piekarniku). 
Rano wyjąć i posmarować bułeczki mlekiem, a następnie wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piec ok. 12-15 minut. 
Bułeczki można też posypać sezamem, ziarnami słonecznika lub makiem. 
Zachowują świeżość również na drugi dzień.

20 komentarzy:

  1. Aniu, smakowicie wyglądają i na pewno takie są. Mam tylko pytanie, gdybym chciała zastąpić suche drożdże świeżymi, ile musiałabym ich użyć? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ewa - naprawdę są proste i miło się je rano zajada:)

      Usuń
  3. Zrobię jak tylko Luby będzie miał wolne-w końcu coś go z łóżka wyciągnie przed południem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka - nawet przed pracą można, bo pieką się krótko:)

      Usuń
  4. Fajne, dodałam już do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu,
    jesteś urodzoną piekarką!
    Bułki jak z obrazka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu 0 nieskromnie stwierdzę, że chyba tak:) Uwielbiam to robić:)

      Usuń
  6. ciekawe, czy z mąką pełnoziarnistą by wyszły dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ibero Latino - nie jestem pewna, ale odwiedź blog Karoliny (czytaj wstęp), która miała złe doświadczenia ze zmianą mąki.

      Usuń
  7. Idealnie okrąglutkie:) Cudne:) musze sprawdzić czy je robiłam:0 też mnie zachwycily u Karolci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurka wodna, a jak zmiescic tą wielką blachę do lodówki??? ;) Za przepis dziękuję i koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) można na mniejszą (one bardzo nie rosną) i rano przełożyć - ja dzisiaj w nocy postawiłam na balkonie (ale mam zabudowany:))

      Usuń