Te bułeczki zachwyciły mnie u Karoliny. Są przepyszne i idealnie wpasowały się w nasze potrzeby.
Kiedy wieczorem stwierdzę, że nie ma pieczywa lub po prostu mamy ochotę na ciepłe bułeczki na śniadanie, zagniatam ciasto i je formuję. Blachę wkładam na noc do lodówki, a rano piekę.
Cudownie!
Składniki (na 12-16 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej (używam TYP 650)
- 1 jajko
- szklanka mleka
- suche drożdże (7g)
- łyżeczka soli
- 25 g roztopionego i ostudzonego masła
- mleko do smarowania bułeczek po wierzchu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 12-16 części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce (najlepiej takiej dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułkami wstawić na całą noc do lodówki, na najniższą półkę (bułki nie urosną bardzo, ale zrobią to w piekarniku).
Rano wyjąć i posmarować bułeczki mlekiem, a następnie wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piec ok. 12-15 minut.
Bułeczki można też posypać sezamem, ziarnami słonecznika lub makiem.
Zachowują świeżość również na drugi dzień.
Aniu, smakowicie wyglądają i na pewno takie są. Mam tylko pytanie, gdybym chciała zastąpić suche drożdże świeżymi, ile musiałabym ich użyć? :)
OdpowiedzUsuńSynesteshia - 25 gramów:)
Usuńsą takie cudne!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka - :)
Usuńświetne, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńEwa - naprawdę są proste i miło się je rano zajada:)
UsuńZrobię jak tylko Luby będzie miał wolne-w końcu coś go z łóżka wyciągnie przed południem:)
OdpowiedzUsuńPucinka - nawet przed pracą można, bo pieką się krótko:)
UsuńFajne, dodałam już do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńGosia - bardzo się cieszę:)
Usuń:) I nic więcej nie napiszę.
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńjesteś urodzoną piekarką!
Bułki jak z obrazka.
Aniu 0 nieskromnie stwierdzę, że chyba tak:) Uwielbiam to robić:)
Usuńciekawe, czy z mąką pełnoziarnistą by wyszły dobre?
OdpowiedzUsuńIbero Latino - nie jestem pewna, ale odwiedź blog Karoliny (czytaj wstęp), która miała złe doświadczenia ze zmianą mąki.
UsuńPyszne bułeczki;)
OdpowiedzUsuńJakie idealnie okrągłe :).
OdpowiedzUsuńIdealnie okrąglutkie:) Cudne:) musze sprawdzić czy je robiłam:0 też mnie zachwycily u Karolci:)
OdpowiedzUsuńKurka wodna, a jak zmiescic tą wielką blachę do lodówki??? ;) Za przepis dziękuję i koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń:) :) :) można na mniejszą (one bardzo nie rosną) i rano przełożyć - ja dzisiaj w nocy postawiłam na balkonie (ale mam zabudowany:))
Usuń