08:54

Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem śliwkowym i polewą czekoladową bardzo przypomina mi piernik. Mimo iż nuty piernikowej w nim nie ma. Przełożony dżemem zyskuje fajne orzeźwienie. A do połączenia śliwek i czekolady przekonywać chyba za bardzo nie muszę. 
Murzynek z dżemem przechowywany w lodówce staje się moim zdaniem jeszcze bardziej piernikowy. 





Składniki (tortownica 26 cm):

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 5-6 łyżek kakao (ciemnego)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik ulubionego dżemu (ja użyłam domowego śliwkowego)
  • 100 g mlecznej czekolady + 3 łyżki masła
  • 10 g gorzkiej czekolady



Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej i powstałą masę ostudzić. Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodać żółtka (mieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach) oraz ostudzoną masę czekoladową. Na koniec dodać mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.  Dobrze wystudzonego murzynka przełożyć dżemem śliwkowym i polać polewą uzyskaną z roztopionej mlecznej czekolady z dodatkiem masła (roztopić w kąpieli wodnej). Całość oprószyć gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. 




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiego murzynka, z tym dżemem właśnie szczególnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto. Mnie się chyba zaczyna chcieć piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wpadłam na to, a faktycznie połączenie śliwek i czekolady jest wspaniałe. Uwielbiam murzynka, ubóstwiam!
    a przekładaniec murzynkowy może być tylko jeszcze smaczniejszy.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam murzynka:) a tu u Ciebie to taka wersja full wypas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry ten murzynek, dziękuję za przepis. Ja dałem takie coś z Pińczowa, fantazja śliwkowa. Jest to coś jak powidła, ale zawiera w składzie kakao i wanilię daje to bardzo ciekawy smak. Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Murzynek pięknie się upiekł. Fajny przepis :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń