poniedziałek, 23 września 2013

Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem śliwkowym i polewą czekoladową bardzo przypomina mi piernik. Mimo iż nuty piernikowej w nim nie ma. Przełożony dżemem zyskuje fajne orzeźwienie. A do połączenia śliwek i czekolady przekonywać chyba za bardzo nie muszę. 
Murzynek z dżemem przechowywany w lodówce staje się moim zdaniem jeszcze bardziej piernikowy. 





Składniki (tortownica 26 cm):

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 5-6 łyżek kakao (ciemnego)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik ulubionego dżemu (ja użyłam domowego śliwkowego)
  • 100 g mlecznej czekolady + 3 łyżki masła
  • 10 g gorzkiej czekolady



Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej i powstałą masę ostudzić. Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodać żółtka (mieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach) oraz ostudzoną masę czekoladową. Na koniec dodać mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.  Dobrze wystudzonego murzynka przełożyć dżemem śliwkowym i polać polewą uzyskaną z roztopionej mlecznej czekolady z dodatkiem masła (roztopić w kąpieli wodnej). Całość oprószyć gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. 




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiego murzynka, z tym dżemem właśnie szczególnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto. Mnie się chyba zaczyna chcieć piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wpadłam na to, a faktycznie połączenie śliwek i czekolady jest wspaniałe. Uwielbiam murzynka, ubóstwiam!
    a przekładaniec murzynkowy może być tylko jeszcze smaczniejszy.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam murzynka:) a tu u Ciebie to taka wersja full wypas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry ten murzynek, dziękuję za przepis. Ja dałem takie coś z Pińczowa, fantazja śliwkowa. Jest to coś jak powidła, ale zawiera w składzie kakao i wanilię daje to bardzo ciekawy smak. Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Murzynek pięknie się upiekł. Fajny przepis :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - super! Bardzo się cieszę :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.