Kukurydzę uwielbiam. W każdej formie.
Jeżeli też lubicie, zwłaszcza świeżą lub z puszki, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was.
Jest to danie z kategorii słodkich, ale odpowiednie przyprawienie zupy sprawi, że nie będzie to wyłącznie słodycz kukurydzy.
Przepis podaję na wersję najprostszą i podstawową, ale dodatkowo przyprawić możecie ją np. szczyptą chilli lub curry, albo też wymieszać z serkiem topionym.
Składniki (porcja na ok. 6 osób):
- 4 kolby kukurydzy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- sól, pieprz czarny
- parmezan
W ten sposób okroić wszystkie kolby. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na maśle (w garnku, w którym będzie się gotowała zupa). Dodać ziarna kukurydzy i jeszcze chwilę razem dusić. Całość zalać wodą (tyle żeby zakryła wszystkie składniki). Gotować około 30 minut.
Zdjąć z ognia i dokładnie, długo zmiksować przy pomocy blendera (zmielenie na zupełną papkę jest niemożliwe należy więc zupę na koniec przetrzeć przez sito). Doprawić solą i pieprzem (dodatkowo można dodać inne przyprawy lub wymieszać z serkiem topionym).
Ja podałam zupę w wersji podstawowej, posypanej przed podaniem startym parmezanem.
Tę zupę można też przygotować z kukurydzy konserwowej (z 2 puszek).
Uwielbiam kremy,nie wiem jak mój luby,ale muszę taką wersje ugotować bo ostatnio za mną chodziła i wizualnie bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - to mam nadzieję, że będzie Wam smakować:)
OdpowiedzUsuńzupy z kukurydzy jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńu mnie jutro gotowana z masłem :)
Mmm pyszna musi być ;)
OdpowiedzUsuńLeżą mi w lodówce dwie kolby. Dokupię i wykonam :)
OdpowiedzUsuńZielaczek - możesz też zrobić po prostu z połowy porcji:) Zależy na ile osób gotujesz:)
UsuńNie jadłam jeszcze zupy z kukurydzy. Wygląda ciekawie:) buziaki
OdpowiedzUsuń