piątek, 20 września 2013

Ciasteczka z kleiku ryżowego (Oshinki)


Bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego. 
Są rewelacyjne!!!
Kiedy usłyszałam, że nazywają się Oshinki, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. 
Uwielbiałam oglądać serial "Oshin":), więc czułam, że to również coś w moim klimacie. 
Ciasteczka przygotowuje się bardzo prosto, a z podanej porcji otrzymuje się 2 duże blachy (z piekarnika) ciasteczek.
Zagłębienia w ciasteczkach można wypełnić dżemem, ale nam bardzo smakowały w podstawowej wersji.  
Za przepis dziękuję Sajgonce:)

Składniki:
  • 200 g kleiku ryżowego (bez mleka, bez cukru)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie ulubiony dżem do wypełnienia ciasteczek





Wszystkie podane składniki wymieszać ze sobą i rękami zagnieść ciasto. 
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczać i palcem robić zagłębienie w środku (jak w kluskach śląskich:))
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 






Ciasteczka piec w temp. 180 stopni, około 17 minut (aż lekko się zarumienią). 
Upieczone pozostawić do ostygnięcia na blaszce. 







Część ciasteczek upiekłam też w formie mniejszych kółeczek. Idealnie nadają się na przyjęcie dla "małej księżniczki":)

19 komentarzy:

  1. Moja mama takie piekła dawno, dawno temu! :) Pamiętam z dzieciństwa. Chyba na środku była jeszcze marmolada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - dla mnie są super nowością:) i można je upiec również z marmoladą:)

      Usuń
  2. Małej księżniczce smakowały oshinki?:) wyglądają niepozornie a są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeż - i małym księżniczkom i królewiczowi, a także królowej matce:) Czekamy jeszcze na opinię króla:)

      Usuń
  3. wspaniały smak :)
    z dżemem brzoskwiniowym! mniam
    robimy z mamą dla mojego bratanka (na dietce bezglutenowej jest) :)
    super są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tynka - dżem brzoskwiniowy to jest myśl, bo jakoś żaden z czerwonych mi smakiem nie pasował:)

      Usuń
  4. Słyszałam o tych ciasteczkach,że są bardzo pyszne. Jeszcze ich nie robiłam, ale kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - kuszę, kuszę, bo naprawdę są super:)

      Usuń
  5. Uwielbiam ryżowe smaki, zapisuję do zrobienia :)
    Do zobaczenia jutro Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam je od 30 lat (stara jestem) i zawsze mi smakują! Z czerwonym dżemikiem, mniam......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - podejrzewam, że to jeden z kryzysowych specjałów, ale nie znałam go z tamtych czasów:)

      Usuń
  7. Nie słyszałam ani o ciasteczkach, ani o serialu. Ciekawe dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - bardzo zastanawiające. Losami małej Oshin, która pracowała za worek ryżu, żył cały kraj:)

      Usuń
  8. Ja też nie słyszałam o Oshin, a takie ciasteczka znamy jako ciasteczka z kleiku:) Pyszne sa:) buźka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - widać jesteś Jolu dużo młodsza:) Oshin leciała akurat jak byłam w 4 klasie podstawówki:)

      Usuń
  9. Ciasteczka są zaskakująco pyszne! Tylko następnym razem zrobię z połowy cukru,bo nie lubię zbyt słodkich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a czemu się rozpływają w trakcie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się nie rozpływały, ale jeżeli Tobie tak to pytanie czy zostało użyte masło, a nie margaryna? Może być też kwestia większych jajek i zbyt rzadkiego ciasta - wtedy trzeba dodać nieco więcej kleiku (na zdjęciu widać takie przed pieczeniem, czy konsystencja była taka sama?) albo zbyt niska temperatura w piekarniku.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.