20:08

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Moi domownicy co jakiś czas upominają się o ciasto drożdżowe z kruszonką. Smakuje wszystkim i nigdy się nie marnuje:)
Najbardziej lubię jeszcze ciepłe, bo wtedy jest takie mocno maślane. 
Zawsze namawiam początkujące gospodynie do wypieku ciasta drożdżowego, bo nie taki diabeł straszny jak go malują:) Ciężko w nim coś zepsuć, bo to drożdże pracują za nas:)

Składniki (na dużą blachę, ja piekłam w 22 cm x 33 cm, ale może być większa):

  • 750 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 żółtek (białka można zamrozić i zużyć np. do bezy)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • kruszonka: 100 g masła, 0,5 szklanki cukru, 0,75 szklanki mąki pszennej
  • śliwki (około 700 g)





Śliwki umyć i przeciąć na połowę. Z podanych składników (przy użyciu suchych drożdży nie trzeba sporządzać rozczynu), w dużej misce zagnieść ciasto (można ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotować kruszonkę (podane składniki połączyć ze sobą rozcierając je w dłoniach). 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę (wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na cieście ułożyć połówki śliwek (rozcięciami do góry) i całość posypać kruszonką. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.


5 komentarzy:

  1. Tez kocham drozdzowe:) I tez ostatnio popelnilam i domownicy zadowoleni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne. Kocham drożdżowe ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co moi się nie dopominają, ale jak się pojawi to znika bardzo szybko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja myślę, że często ludzi przeraża to zagniatanie .... bardzo lubimy drożdżowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń