14:11

Ciasto z makiem i jabłkami (na białkach)

Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ciasto z makiem i jabłkami. Jeżeli macie nadmiar białek (np. po wypiekach ciast kruchych, również białka zamrożone) to ciasto jest idealnym rozwiązaniem na ich wykorzystanie. 
W cieście zdecydowanie dominuje smak maku (ziarenka fajnie chrupią), natomiast jabłko nadaje w nim bardziej wilgotności. 
Przepis znalazłam na blogu Mirabelki

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
  • 1 szklanka białek (u mnie 7 mrożonych)
  • 2/3 szklanki suchego maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko (u mnie słodkie)







Białka (rozmrożone lub świeże) ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, aż do całkowitego ubicia na lśniącą pianę.
Przy użyciu łyżki wymieszać z roztopionym masłem oraz mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wymieszać z jabłkiem (obranym i startym na tarce o dużych oczkach). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno) i piec w temp 180 stopni ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).

12 komentarzy:

  1. Moja mama robi na święta bardzo podobne ciasto. Jest przepyszne! :) Kojarzy mi się wybitnie z zimą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię coś podobnego, bardzo smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie rozmrozilam bialka :) Zaraz pieke!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977- ciekawa jestem czy dzieciom będzie smakowało:)

      Usuń
    2. Upiekłam! Wyszło pysznie :) dla odmiany w keksówce, a że lubię ciasta przekładane to przecięłam na dwa blaty i przełożyłam kremem grysikowym i dżemem korzennym z dyni :) Do kawki wypas i ten mak tak chrupie :)) Kolejny twój przepis sprawdzony :) Patrycja

      Usuń
    3. Patrycja - Twoja wersja brzmi niesamowicie! Bardzo mi miło, że przetestowałaś kolejny przepis:)

      Usuń
  4. Koniecznie do wypróbowania, zwłaszcza, że w zamrażalniku mam pełno białek:) buziaki i dziekuję za fajny pomysł na utylizację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiej średnicy tortownica jest potrzebna? somagda

    OdpowiedzUsuń