Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ciasto z makiem i jabłkami. Jeżeli macie nadmiar białek (np. po wypiekach ciast kruchych, również białka zamrożone) to ciasto jest idealnym rozwiązaniem na ich wykorzystanie.
W cieście zdecydowanie dominuje smak maku (ziarenka fajnie chrupią), natomiast jabłko nadaje w nim bardziej wilgotności.
Przepis znalazłam na blogu Mirabelki.
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
Białka (rozmrożone lub świeże) ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, aż do całkowitego ubicia na lśniącą pianę.
Przy użyciu łyżki wymieszać z roztopionym masłem oraz mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wymieszać z jabłkiem (obranym i startym na tarce o dużych oczkach). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno) i piec w temp 180 stopni ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
W cieście zdecydowanie dominuje smak maku (ziarenka fajnie chrupią), natomiast jabłko nadaje w nim bardziej wilgotności.
Przepis znalazłam na blogu Mirabelki.
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
- 1 szklanka białek (u mnie 7 mrożonych)
- 2/3 szklanki suchego maku
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
- 125 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko (u mnie słodkie)
Białka (rozmrożone lub świeże) ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, aż do całkowitego ubicia na lśniącą pianę.
Przy użyciu łyżki wymieszać z roztopionym masłem oraz mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wymieszać z jabłkiem (obranym i startym na tarce o dużych oczkach). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno) i piec w temp 180 stopni ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
Moja mama robi na święta bardzo podobne ciasto. Jest przepyszne! :) Kojarzy mi się wybitnie z zimą.
OdpowiedzUsuńWspaniałe makowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńRobię coś podobnego, bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńWlasnie rozmrozilam bialka :) Zaraz pieke!
OdpowiedzUsuńKasia1977- ciekawa jestem czy dzieciom będzie smakowało:)
UsuńUpiekłam! Wyszło pysznie :) dla odmiany w keksówce, a że lubię ciasta przekładane to przecięłam na dwa blaty i przełożyłam kremem grysikowym i dżemem korzennym z dyni :) Do kawki wypas i ten mak tak chrupie :)) Kolejny twój przepis sprawdzony :) Patrycja
UsuńPatrycja - Twoja wersja brzmi niesamowicie! Bardzo mi miło, że przetestowałaś kolejny przepis:)
UsuńKoniecznie do wypróbowania, zwłaszcza, że w zamrażalniku mam pełno białek:) buziaki i dziekuję za fajny pomysł na utylizację:)
OdpowiedzUsuńJakiej średnicy tortownica jest potrzebna? somagda
OdpowiedzUsuńPiekłam w 26 cm
UsuńDziękuję :)
Usuń