Kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta!
Tym razem ravioli giganty czyli ravioloni, które Aleksandra miała przyjemność jeść we Florencji.
Idealnie wpasowują się w sezon owocowy u nas. Gruszek teraz dostatek.
Nie jest to wbrew pozorom danie na słodko, ponieważ podałyśmy je polane oliwą i posypane parmezanem oraz gałką muszkatołową, a w nadzieniu słodkość gruszki kontrastuje z lekką słonością serka ricotta.
Składniki (porcja na ok. 12 sztuk):
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 2 dojrzałe gruszki (ale nie bardzo miękkie)
- 250 g sera ricotta
- parmezan (u mnie grana padano)
- oliwa
- gałka muszkatołowa
Gruszki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Wymieszać z ricottą. Z mąki i jajek zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować. Wykrawać duże koła (przy pomocy np. małej miseczki), nakładać farsz i zlepiać ravioloni (tak jak nasze uszka).
Gotować w dużym garnku, w osolonej wodzie. 5-6 minut od wypłynięcia.
Podawać polane oliwą, posypane parmezanem oraz gałką muszkatołową.
Zapraszam Was również do obejrzenia ravioloni Aleksandry.
Mniam mniam mniam!! Gruszeczki i ricotta oraz galka muszkatolowa swietnie do siebie pasuja! Pozdrawiam :) Jak zawsze: piekne zdjecia!
OdpowiedzUsuńAleksandra - dziękuję:) Intuicja mnie nie zawiodła z wyborem wersji z gruszką:)
UsuńAle smakowite te giganty! Uwielbiam połączenie gruszki i ricotty, a z parmezanem musi być jeszcze lepsze, super!
OdpowiedzUsuńMagda - polecam właśnie z parmezanem i gałką, podkręcają smak potrawy niesamowicie
Usuńricotta i gruszka ;) jak szkoda ze nie mogę się przekonać do laczenia owoców z daniami słonymi :(
OdpowiedzUsuńPastawithapplepie-trzeba próbować, może się uda :)
UsuńNadchodzą smaki wczesnej jesieni - gruszkowo-serowe :). Pycha!
OdpowiedzUsuńEvitaa- zalety jesieni :)
UsuńWspaniale wyglądają, zachęcają do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńKlaudia - dziękuję :)
UsuńCo za wspaniłości Aniu!
OdpowiedzUsuńKosztuję...
Amber - życzę smacznego:)
UsuńZjawiskowe danie, jak dla mnie - wielbicielki pierogów w każdej postaci:) Buziaki
OdpowiedzUsuńJola - można je oczywiście przygotować również z tradycyjnym pierogowym ciastem:)
Usuń