08:00

Ravioloni z ricottą i gruszką (Ravioloni con ricotta e pera)


Kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta!
Tym razem ravioli giganty czyli ravioloni, które Aleksandra miała przyjemność jeść we Florencji.
Idealnie wpasowują się w sezon owocowy u nas. Gruszek teraz dostatek.
Nie jest to wbrew pozorom danie na słodko, ponieważ podałyśmy je polane oliwą i posypane parmezanem oraz gałką muszkatołową, a w nadzieniu słodkość gruszki kontrastuje z lekką słonością serka ricotta. 

Składniki (porcja na ok. 12 sztuk):
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe gruszki (ale nie bardzo miękkie)
  • 250 g sera ricotta
  • parmezan (u mnie grana padano)
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
Gruszki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Wymieszać z ricottą. Z mąki i jajek zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować. Wykrawać duże koła (przy pomocy np. małej miseczki), nakładać farsz i zlepiać ravioloni (tak jak nasze uszka). 












Gotować w dużym garnku, w osolonej wodzie. 5-6 minut od wypłynięcia. 

Podawać polane oliwą, posypane parmezanem oraz gałką muszkatołową. 

Zapraszam Was również do obejrzenia ravioloni Aleksandry

14 komentarzy:

  1. Mniam mniam mniam!! Gruszeczki i ricotta oraz galka muszkatolowa swietnie do siebie pasuja! Pozdrawiam :) Jak zawsze: piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - dziękuję:) Intuicja mnie nie zawiodła z wyborem wersji z gruszką:)

      Usuń
  2. Ale smakowite te giganty! Uwielbiam połączenie gruszki i ricotty, a z parmezanem musi być jeszcze lepsze, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - polecam właśnie z parmezanem i gałką, podkręcają smak potrawy niesamowicie

      Usuń
  3. ricotta i gruszka ;) jak szkoda ze nie mogę się przekonać do laczenia owoców z daniami słonymi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pastawithapplepie-trzeba próbować, może się uda :)

      Usuń
  4. Nadchodzą smaki wczesnej jesieni - gruszkowo-serowe :). Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wyglądają, zachęcają do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za wspaniłości Aniu!
    Kosztuję...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjawiskowe danie, jak dla mnie - wielbicielki pierogów w każdej postaci:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - można je oczywiście przygotować również z tradycyjnym pierogowym ciastem:)

      Usuń