Kruche ciasto ze śliwkami, zwieńczone warstwą zapieczonej masy jajeczno-śmietanowej.
Jest bardzo smaczne zarówno bardzo świeże, jak i na drugi dzień (gdy nieco namoknie od owoców).
Przepis znalazłam na blogu Laury - od pierwszego wejrzenia czułam, że będzie nam smakowało :)
Składniki ciasta kruchego (piekłam na blaszce 25 cm x 35 cm - ale może być jeszcze większa):
- 1 kg śliwek węgierek + 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
- 2 jajka
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy jajeczno-śmietanowej:
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany (użyłam 16 %)
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki
Składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić min. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek (nacięciem do góry) i posypać 2 łyżkami cukru.
Ciasto piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę i powstałą w ten sposób polewą zalać podpieczone ciasto. Piec jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach (aż polewa lekko się zrumieni).
Wyglada swietnie:) Mnie tez od pierwszego wejrzenia wyglada na smakowite:)
OdpowiedzUsuńmoja ciocia piecze podobne ciasto i po prostu je uwielbiam! teraz mam przepis, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszna wersja śliwkowego ciasta - muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiasto do wypróbowania, jak tylko zjemy poprzednie. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, rewelacja :) Uwielbiam takie ciasta !
OdpowiedzUsuńNiby takie zwykłe ciasto ze śliwkami, ale ta masa świetnie je urozmaica. Musi być pyszne; bardzo możliwe, ze wypróbuje niedługo ten przepis.
OdpowiedzUsuńLubię, lubię, nawet bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą masą na wierzchu:) .... buziaki
OdpowiedzUsuń