20:07

Ciasto ze śliwkami


Kruche ciasto ze śliwkami, zwieńczone warstwą zapieczonej masy jajeczno-śmietanowej. 
Jest bardzo smaczne zarówno bardzo świeże, jak i na drugi dzień (gdy nieco namoknie od owoców). 
Przepis znalazłam na blogu Laury - od pierwszego wejrzenia czułam, że będzie nam smakowało :)

Składniki ciasta kruchego (piekłam na blaszce 25 cm x 35 cm - ale może być jeszcze większa):

  • 1 kg śliwek węgierek + 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 2 jajka
  • 400 g mąki 
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy jajeczno-śmietanowej:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany (użyłam 16 %)
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki



Składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić min. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek (nacięciem do góry) i posypać 2 łyżkami cukru. 
Ciasto piec 20 minut w temp. 180 stopni. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę i powstałą w ten sposób polewą zalać podpieczone ciasto. Piec jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach (aż polewa lekko się zrumieni). 

10 komentarzy:

  1. Wyglada swietnie:) Mnie tez od pierwszego wejrzenia wyglada na smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ciocia piecze podobne ciasto i po prostu je uwielbiam! teraz mam przepis, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna wersja śliwkowego ciasta - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto do wypróbowania, jak tylko zjemy poprzednie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, rewelacja :) Uwielbiam takie ciasta !

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby takie zwykłe ciasto ze śliwkami, ale ta masa świetnie je urozmaica. Musi być pyszne; bardzo możliwe, ze wypróbuje niedługo ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię, lubię, nawet bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł z tą masą na wierzchu:) .... buziaki

    OdpowiedzUsuń