08:15

Pierogi z wiśniami


Klasyczne pierogi z wiśniami (no może kształt mniej klasyczny:)), polane śmietaną z cukrem. 
Czuć, że lato w pełni. 
Do pierogów wybieram zawsze duże, słodkie wiśnie. 
Jeden owoc to jeden pieróg. 

Składniki (około 60 pierogów):

  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • około 1 szklanki zimnej wody
  • wiśnie (około 60 owoców)
  • do podania: śmietana np. 12% + cukier
Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
Z mąki i wody zagnieść ciasto (ilość wody może być nieco inna, w zależności od rodzaju użytej mąki). 
Ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść jeden owoc. Sklejać pierogi zaginając brzegi do góry i sklejając 4 rożki. 

Lepienie pierogów to okazja do wspólnego gotowania z maluchami. Chętnie wałkują ciasto i wykrawają kółka lub układają na krążkach owoce. 

Gotować na małym ogniu. w lekko osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem. 




3 komentarze:

  1. Ciekawy ten kształt i chyba w przypadku takiego nadzienia jak wiśnia czy truskawka łatwiej się skleja niż takie tradycyjne z falbanką.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W@iosenka27 - zdecydowanie najlepsza forma sklejania pierogów z owocami:)

      Usuń
  2. Aniu a spróbuj zrobić kiedyś ciasto z gorącą wodą, jest jeszcze lepsze:)... a takie z wiśniami cudowne:) buziaki:)

    OdpowiedzUsuń