Klasyczne pierogi z wiśniami (no może kształt mniej klasyczny:)), polane śmietaną z cukrem.
Czuć, że lato w pełni.
Do pierogów wybieram zawsze duże, słodkie wiśnie.
Jeden owoc to jeden pieróg.
Składniki (około 60 pierogów):
- 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- około 1 szklanki zimnej wody
- wiśnie (około 60 owoców)
- do podania: śmietana np. 12% + cukier
Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
Z mąki i wody zagnieść ciasto (ilość wody może być nieco inna, w zależności od rodzaju użytej mąki).
Ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść jeden owoc. Sklejać pierogi zaginając brzegi do góry i sklejając 4 rożki.
Lepienie pierogów to okazja do wspólnego gotowania z maluchami. Chętnie wałkują ciasto i wykrawają kółka lub układają na krążkach owoce. |
Gotować na małym ogniu. w lekko osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Ciekawy ten kształt i chyba w przypadku takiego nadzienia jak wiśnia czy truskawka łatwiej się skleja niż takie tradycyjne z falbanką.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
W@iosenka27 - zdecydowanie najlepsza forma sklejania pierogów z owocami:)
UsuńAniu a spróbuj zrobić kiedyś ciasto z gorącą wodą, jest jeszcze lepsze:)... a takie z wiśniami cudowne:) buziaki:)
OdpowiedzUsuń