08:06

Maślane rogaliki z morelami


Jak się już raz zacznie piec te rogaliki to naprawdę trudno przestać.
Tym razem upiekłam je z morelami. Okazało się, że lekko kwaskowe nadzienie też doskonale komponuje się z ich maślanym posmakiem. 

Składniki (24 rogaliki):

  • 12 moreli (średniej wielkości)
  • 2,25 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła (roztopionego i ostudzonego) + 2 łyżki do smarowania po wierzchu
  • 0,25 szklanki cukru
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 8 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniego mleka
Morele przekroić na pół i wydrylować. Wszystkie składniki ciasta wymieszać wyrabiając ciasto (mikserem ze spiralnymi końcówkami lub ręcznie). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na kształt okręgu o grubości ok 3-4 mm, a następnie podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie kłaść połówkę moreli i zwijać rogaliki (od podstawy trójkąta do przeciwległego wierzchołka) i sklejać szczelnie rożki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić żeby wyrosły. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące smarować roztopionym masłem. 
Przepis dołączam do akcji: 




5 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie rogaliki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) nie dziwię się, że uzależniają, bo wyglądają wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam rogalików. Narobiłaś mi na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają wspaniałe i na pewno tak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne i to nadzienie morelowe, porywam kilka ;)

    OdpowiedzUsuń