Idealne danie na lato. Ekspresowe i orzeźwiające. Lekkie.
Ugotowane z Aleksandrą w ramach kolejnego odcinka wspólnego cyklu Viva la pasta!
Składniki na 2-3 osoby:
- 200 g makaronu conchigliette (małe muszelki)
- pół dużej cytryny
- 5 łyzek oliwy
- 3 łyżki startego parmezanu
- 10 dużych bądź 15 małych listków mięty
- sól
W małym garnku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny. Dodać niezbyt drobno posiekaną miętę i skórkę otartą z cytryny (wcześniej należy ją dobrze wyszorować) oraz parmezan. Podgrzać na małym ogniu ok. 2 minut i posolić do smaku.
Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem cytrynowo-miętowym. Podawać przyozdobiony świeżymi listkami mięty.
Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę.
Mniam, mniam. Bardzo lubie to danie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sosik, kremowy, serowo-cytrynowy, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZnów po włosku, makarony w różnych wersjach mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńTak prosto i pewnie smacznie. Już jesteście?
OdpowiedzUsuńJak niewiele trzeba zeby wyczarować cudowne danie:) ...a ten makaron jest uroczy .... buziaki
OdpowiedzUsuń