czwartek, 3 listopada 2011

Serowe kulki

Serowe kulki z założenia miały być wytrawnym daniem, ale jak to w kuchni eksperymentalnej bywa znalazł się dodatkowy składnik w postaci - daktyli. 
Same kulki są w smaku wyraźnie serowe, żółciutkie za sprawą dodatku kurkumy, lekko pikantne dzięki chili, a w środku mają daktylową niespodziankę i o dziwo nie są wcale mocno słodkie. Dzięki podsmażeniu na oliwie zyskały chrupiącą skórkę. 
Doskonale skomponowały się z podsmażoną fasolką (na oliwie z dodatkiem sosu sojowego). 
Bardzo polecam. Daktyle można też z powodzeniem zastąpić rodzynkami. 


Składniki:

  • 500 g twarogu (półtłustego)
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól
  • kurkuma
  • chili 
  • siekane daktyle (około pół szklanki)
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa
Z twarogu, kaszy manny, jajka i przypraw oraz posiekanych daktyli wyrobić gładką masę. Formować kulki o średnicy ok. 4 cm i obtaczać je w mące. 
Gotować w osolonej wodzie. 3-4 minuty po wypłynięciu. Kulki dobrze odsączyć z wody i ostudzić. 
Przed podaniem smażyć na złoto na oliwie. 

Sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub jako dodatek np. do smażonych warzyw. 
Ja podałam z fasolką (ugotowaną i ostudzoną fasolkę usmażyłam na oliwie i pod koniec smażenia polałam sosem sojowym).

17 komentarzy:

  1. Aniu, bardzo oryginalne danie. Fasolki nigdy nie podawałam z sosem sojowym, a teraz myślę, że to doskonały pomysł.
    Jestem bardzo ciekawa połączenia sera z daktylami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,to prawdziwa kuchnia nowatorska!
    Kluski serowo-daktylowe i fasolka z soją...
    Ciekawa jestem,jak to razem smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola - ta fasolka jest rewelacyjna.
    Amber - bardzo dobrze smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa jestem jak takie kuleczki smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu niesamowite połączenie. Nigdy bym się nie odważyła, na coś takiego. To znaczy nigdy przed przeczytaniem Twojego posta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Flusso - w przybliżeniu jak odsmażone, pikantne leniwe kluski z daktylami:)
    Kabamaiga - jak to mawiają do odważnych świat należy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobają mi się :) Z daktylami albo z rodzynkami to super !:)
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o raju - zrobię takie kulki, będą świetne do bento!!! Dziękuję za inspirację, droga Aciri!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana - miło mi, że się spodobały:)
    Mnemonique - o do bento jak znalazł:)
    Smak chwili - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bożena - bardzo dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie bomba! Już teraz wiem,że to smakuje cudownie! ;-D Twarożek.. mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Biedr_ona - cieszę się, że Ci się spodobały:)

    OdpowiedzUsuń
  13. takich jeszcze nie robiłam, będę koniecznie musiała spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smacznie :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.