piątek, 4 listopada 2011

Pasternak?

Pewnie każdemu zdarzają się w życiu takie dni, że nie wyrabia: ze sprzątaniem czy gotowaniem, bo nagle na głowę zwaliło się mnóstwo innych obowiązków. I wtedy szybki obiad dla starszych - dziękujemy Ci pani Zamrażarko, że przechowujesz dla nas dania na takie awarie:). 
Ale co zrobić gdy nadeszła pora obiadu rocznego maluszka? Maluszek się obudził, wielkiego głodu nie ma, ale coś by się przydało przekąsić. Włącza mi się czarny humor...mam dla Ciebie "figę z makiem z pasternakiem"...no właśnie pasternak od Kidy.pl - czeka na przetestowanie. Więc szybko słoiczek do kąpieli wodnej. Pachnie super, ale ciekawe jak smakuje...i nie wiem jak smakuje, bo mąż nakarmił Ewę w takim tempie, że nie udało mi się spróbować. Zajadała z wielkim smakiem. Widać, że się bardzo polubili z Panem Pasternakiem:).
A ja mam nadzieję spróbować innym razem - rozglądałam się na pobliskim, dość dobrze zaopatrzonym ryneczku, ale nie ma nigdzie tego zapomnianego warzywa.

10 komentarzy:

  1. I ja bardzo lubie pasternak :)) Puree ziemniaczane z jego dodatkiem nabiera nwego smaku. W zupach tez nam smakuje. Tutaj to bardzo populane warzywo i mozna je kupic wszedzie.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Majka - ja pamiętam coś niecoś z dzieciństwa:) I chyba właśnie później jadłam w Niemczech, ale to mgliste wspomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bywa na kleparzach, a często nieuczciwi sprzedawcy sprzedają go jako pietruszkę, dla mnie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Beata - no właśnie słyszałam, choć się nie spotkałam. Dla mnie to bez sensu - mogliby sprzedawać pasternak jako pasternak - to by było dla klientów bardziej atrakcyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja chyba nie jadłam nigdy pasternaka:(((


    perelka111
    wwww.zosia-perelka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Perelka111 - no właśnie, mało kto go jadł.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dodaję pasternaka do zimowych zup

    OdpowiedzUsuń
  8. BasiaP - co potwierdza regułę, że nie ma z nim problemu za granicą:) i to, że jednak jest popularny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też nieraz pomagałam sobie kupując gotowe obiadki :)
    Zapraszam do mnie po małą niespodziankę ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wariatka327 - :) lecę zobaczyć:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.