czwartek, 24 listopada 2011

Danie z dynią dla dziecka (i nie tylko)

Odkąd Ewa skończyła rok je już sporą część posiłków wspólnie z nami, ale oczywiście nie każde "dorosłe" danie się dla niej nadaje, więc są dni kiedy i tak gotuję osobno dla niej. Zresztą nie tak do końca tylko dla niej, ponieważ zawsze znajdzie się jakiś amator dziecięcego dania i wyje z ochotą to co zostanie w garnku (nie ukrywam, że najczęściej jestem to ja:)). 
Korzystając z dyniowych zasobów dość często przygotowuję dla niej dania z udziałem dyni. Bo prosto i szybko i zdrowo:), a malutka od samego początku rozszerzania diety dynię pokochała.



Zanim mama dopadnie się do dyni z wielkim nożem można ją sobie poturlać po pokoju:)

Składniki:
  • pół szklanki surowej lub mrożonej dyni pokrojonej na kawałki (obranej ze skóry i oczyszczonej z nasion:)
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pora (2 cm)
  • łyżeczka oliwy
  • makaron (wcześniej ugotowany)
  • woda (dla niemowląt najlepiej użyć np. Humana)
Marchewkę i pora obrać, pokroić na kawałki i gotować około 15 minut. Dodać dynię i gotować do uzyskania miękkości przez warzywa. Całość zmiksować. Dodać łyżeczkę oliwy oraz makaron. 

Wersja ekspresowa dania: Obiadek z puree z dyni Humana podgrzać i wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. 


18 komentarzy:

  1. Aniu,cudnie,że podajesz dynię Ewie od najmłodszego wieku.Będzie jej smakoszką.Poza tym to takie zdrowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Maryśka to się buntuje, jak nie ma tego samego na talerzu, co my ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber - też tak uważam:)
    Sisters4cooking - no to u nas jest to samo, ale nawet w dorosłych daniach coś się dla niej znajdzie...np. ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co z dynią. Masz piękną córeczkę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam chętnie wyjem to co jest w miseczce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kabamaiga - jak Ci coś zostawię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewunia jaka piękna dziewczynka i rośnie na prawdziwą modelkę:)ja tez chętnie pomogę opróżnić zawartość miseczki.Rybitek

    OdpowiedzUsuń
  8. Rybitek - znane jest Twe upodobanie do dyniowych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię makaron z dynią :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Slyvvia - to potwierdza regułę, że to danie nie tylko dla dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaaaaaa!!! Wszedzie tam, gdzie dania z dynia, jestem na-ten-tychmiast :D Ale dynia dynia, ja tu chcialam o twoim dzieciu napisac. Jaka ona jest cuuudna! :D Musi ci byc trudno nie tulic i nie calowac caly czas :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosia - coś w tym jest, słodziaczek z niej:), ale cały czas to nie, bo mam jeszcze 7-latka do obcałowywania - pewnie to już ostatnie chwile kiedy pozwala...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj rośnie Ci mały smakosz:) cudowne jest to zdjęcie z Ewunią i dynią:) pozdrawiam Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dynia pyszna,dnia zdrowa-Ewa zjadać ją gotowa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. W końcu i tak wszyscy jesteśmy jak Dzieci ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. a kaszkę dyniową Holle (puree) ktoś próbował? słyszałam że bardzo dobra, ale jeszcze nie miałam okazji przekonac się na własnej skórze. Marta

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.