Czerwona cebula, cukier trzcinowy i wino otuliły słoną rybę i bardzo dobrze się wszystko smakowo zgrało:)
Nadaje się na zimną przystawkę, ale można też podać jako danie główne (my zjedliśmy z ziemniakami i surówką).
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby)
- 500 g cebuli czerwonej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól
- biały pieprz
- 1/3 szklanki półsłodkiego białego wina
- mąka do oprószenia ryby
- oliwa do smażenia
Cebulę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie dodając cukier. Zalać winem, posolić i przyprawić białym pieprzem. Chwilę poddusić.
Filety posolić, oprószyć mąką i usmażyć na złoto z obu stron. W naczyniu ułożyć rybę i przykryć ją cebulą.
Zjadłabym na kolację.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - szczerze mówiąc ja też:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis - lubię czerwoną cebulę :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie :) Ja bym zjadła na obiad :D
OdpowiedzUsuńJs28 - cieszę się, że Ci przypadł do gustu:)
OdpowiedzUsuńMajana - u nas na obiad sprawdził się idealnie:)
Bardzo ciekawy pomysł, Aniu :)
OdpowiedzUsuńNapatrzyłam się na zdjęcia i teraz chętnie bym zjadła.
Mhmh... jak coś to jestem 'za' ;)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl