19:14

Dorsz z czerwoną cebulą

Eksperymentalne podejście do dorsza. Zainspirowane tradycyjną rybą po grecku, ale zdecydowanie dalekie od niej. 
Czerwona cebula, cukier trzcinowy i wino otuliły słoną rybę i bardzo dobrze się wszystko smakowo zgrało:)
Nadaje się na zimną przystawkę, ale można też podać jako danie główne (my zjedliśmy z ziemniakami i surówką). 



Składniki:
  • 500 g filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby)
  • 500 g cebuli czerwonej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól
  • biały pieprz
  • 1/3 szklanki półsłodkiego białego wina
  • mąka do oprószenia ryby
  • oliwa do smażenia
Cebulę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie dodając cukier. Zalać winem, posolić i przyprawić białym pieprzem. Chwilę poddusić. 
Filety posolić, oprószyć mąką i usmażyć na złoto z obu stron. W naczyniu ułożyć rybę i przykryć ją cebulą. 



7 komentarzy:

  1. Kabamaiga - szczerze mówiąc ja też:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis - lubię czerwoną cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się smakowicie :) Ja bym zjadła na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Js28 - cieszę się, że Ci przypadł do gustu:)
    Majana - u nas na obiad sprawdził się idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł, Aniu :)
    Napatrzyłam się na zdjęcia i teraz chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhmh... jak coś to jestem 'za' ;)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń