sobota, 5 listopada 2011

Faszerowana dynia (a la gołąbki)

To miała być dynia faszerowana w całości, ale po usunięciu z niej wnętrzności stwierdziłam, że powierzchni do wypełnienia jest za mało. Postanowiłam więc dynię podzielić na 4 części i zagłębienia wypełnić "z górką". 
Wyszło wyśmienicie. Gołąbkowy farsz bardzo pasuje do dyni. Porcje - choć naprawdę duże - zniknęły bardzo szybko. Danie zdecydowanie do powtórzenia. 
Następnym razem wzbogacę je o sos - myślałam o jakimś śmietanowym...




Składniki:

  • średniej wielkości dynia (Hokkaido)
  • 200 g ryżu
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • curry
Przy pomocy dużego noża (najlepiej w ręce mężczyzny), ale ja (choć nie przypominam z wyglądu rosłego faceta) poradziłam sobie:), podzielić dynię na cztery części. Oczyścić z nasion i "farfocli" i ułożyć na blaszce (u mnie wyścielonej folią aluminiową. 
Ugotować ryż na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z mięsem na oliwie. Powyższe składniki ostudzić i wymieszać z jakiem i solą, pieprzem i odrobiną curry. 
Powstałą masą wypełnić zagłębienia w dyni. 





Każdy kawałek zawinąć niezbyt szczelnie w folię aluminiową. 










Piec w 200 stopniach około 1 godziny (aż w dynię bez problemu będzie można wbić widelec). 






Podawać na ciepło lub zimno. W wersji podstawowej lub z dodatkiem sosu. 

15 komentarzy:

  1. oj, to fakt taka dynia to psyzności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, delikatna dynia napewo smakuje dobrze,a takie a la gołąbki napewno nie są tak ciężkie jak tradycyjne:)super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulcik - co fakt, to fakt:)
    Pucinka21 - tak - to danie zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych gołąbków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No pyszna musi być taka wypełniona smakowitościami dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana - zdecydowanie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu wspaniałe. No i szkoda, że jednak facet nie pomógł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga - dziękuję:)
    Kabamaiga - bo facetów z reguły nie ma jak są potrzebni:) - żartuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja kocham pieczoną dynie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga-aa - to jeśli jeszcze lubisz gołąbki - to potrawa idealna dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze się zastanawialam nad zrobieniem takiej dyni, ale jakos zawsze odkladalam to na pozniej.. teraz zaluje bo twoja jest cudna! zazdroszcze takiej uczty :) pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Szana - zrób koniecznie, bardzo szybko się przygotowuje:)
    Jola - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezła kulinarna inspiracja ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś dla mnie :) Uwielbiam dynię i tego typu farsze.

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.