wtorek, 8 listopada 2011

Razowe pierogi mięsne w bulionie pieczarkowym

Lubię lepić pierogi. Może nie maniakalnie, ale od czasu do czasu sprawia mi to naprawdę dużą przyjemność. Najczęściej są to pierogi ruskie, bo to ulubiona odmiana moich chłopaków. Jednak żeby nie wkradła się nuda od czasu do czasu pojawiają się też inne nadzienia. Bardzo lubię pierogi mięsne, ale jak dla mnie są one dość ciężkie - te które dzisiaj prezentuję podałam z bulionem pieczarkowym i moim zdaniem zyskały na lekkości, bo nie było już potrzeby okraszania ich czymś dodatkowo.
A taka zupa sprawia, że robi się ciepło, cieplutko i bardzo miło. Polecam na dni, kiedy nadejdą prawdziwe chłody.


Składniki na pierogi:
  • 600 g mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • wrzątek
  • oliwa
Z mąki, jajka i wrzątku sporządzić ciasto - tak jak w tym przepisie
Mięso ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i lekko zeszklić na oliwie.
Ugotowane mięso ostudzić i zmielić. Cebulę i czosnek dodać do mięsa i przyprawić je do smaku majerankiem i pieprzem. 
Z ciasta i farszu zlepiać pierogi i gotować je (3 minuty od momentu wypłynięcia). Ja do zupy preferuję kształt uszek, ale mogą być też w tradycyjnej formie. 


Bulion pieczarkowy:

  • wywar z łopatki (pozostawiam część wywaru i rozcieńczam go wodą w proporcjach 1:1 żeby nie był za tłusty)
  • 1 marchewka
  • 300 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Powyższe składniki podsmażyć na oliwie, a następnie zalać mięsnym wywarem. Gotować do uzyskania miękkości przez marchewkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać z pierogami. 




13 komentarzy:

  1. podziwiam, mogę zrobić ciasto, mogę zrobić farsz, ale lepić nie cierpię!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też bardzo lubię lepić pierogi ....ale przyznam szczerze, ze ciasta z mąki razowej jeszcze w życiu nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beata - zawsze można zrobić a la ravioli:)
    Angie - bardzo dziękuję:)
    Jola - polecam, jest bardziej twarde, ale przez to idealne do zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne pierożki i ten bulionik:) Podoba mi sie ten obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają, a że bardzo lubię pierożki to poprosze o porcyjkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu,ja też uwielbiam lepienie pirogów!
    A Twoje z grzybowym bulionem-ach!
    I zapachniało mi świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za lepieniem, zawsze z podziwem patrzyłam na moją mamę,robiła te pierogi szybciej niż maszyna ;] Na Twoje, bo w końcu nie ja lepiłam chetnie bym się skusiła ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy przepis :) podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo sympatyczne są, a ten bulionik kusi mnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mhmh.. zamawiam sobie takie pierożki u CIebie ;-)) Czy uda mi się je jutro już jeść na obiadek? ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.