Składniki na ciasto:
Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu około 3 minut.
Powyższe pierożki to wersja dla leniuchów, gdyż jako farsz wykorzystałam gotowy twarożek waniliowy " z wiaderka" pochodzący z jednej ze znanych sieci handlowych (taki owad w kropki hyhyhy:)). Można też samemu sporządzić nadzienie z tradycyjnego twarogu z dodatkiem żółtka, śmietany i cukru. Podałam je polane śmietanką i posypane cukrem
Przepis na ciasto pochodzi od mojej babci i jak wszystkie "babciowe" przepisy jest niezawodny. Pierogi bardzo dobrze się sklejają i nie rozklejają podczas gotowania.
Takie pierogi również bardzo smakują na drugi dzień podsmażone na złoto na masełku:).
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- woda (wrzątek) (około 1 szklanki, ale czasem i więcej)
- opcjonalnie łyżka oliwy
Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu około 3 minut.
Powyższe pierożki to wersja dla leniuchów, gdyż jako farsz wykorzystałam gotowy twarożek waniliowy " z wiaderka" pochodzący z jednej ze znanych sieci handlowych (taki owad w kropki hyhyhy:)). Można też samemu sporządzić nadzienie z tradycyjnego twarogu z dodatkiem żółtka, śmietany i cukru. Podałam je polane śmietanką i posypane cukrem
Przepis na ciasto pochodzi od mojej babci i jak wszystkie "babciowe" przepisy jest niezawodny. Pierogi bardzo dobrze się sklejają i nie rozklejają podczas gotowania.
Takie pierogi również bardzo smakują na drugi dzień podsmażone na złoto na masełku:).
Weszlam po przepis na ciasto maslankowe a tu pierozki.Od samego ogladania zdjec zglodnialam;)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak babcia mi te pierogi do piaskownicy przynosiła :)
OdpowiedzUsuńPiotrek
Piotrek - :)
OdpowiedzUsuń