Jest to żelazny składnik podstawowego menu Olka. Jak już nic z "jadalnych rzeczy" mu nie odpowiada to wtedy sięgamy po sprawdzony przepis na "bułkę z dziurką". Idealna dla zwolenników jajek na miękko lub sadzonych. Nieco przypomina chleb smażony w jajku, ale zgodnie stwierdzamy, że jest od niego lepsza:) Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa - lekko czerstwa bułka świetnie odświeża się w tej potrawie.
Składniki:
- bułka pszenna
- jajko
- masło lub oliwa
- sól, pieprz
Bułkę przekroić na pół (jeśli jest duża można i na 3 plastry. W każdym plastrze wyciąć kółko. Masło roztopić na patelni i ułożyć plastry bułki. Obsmażyć z jednej strony (bułka ma być chrupiąca), przewrócić na drugą stronę i w tym momencie wbić jajko do dziurki. Po chwili smażenia przewrócić ponownie. Doprawić solą i pieprzem. Najlepsza "bułka z dziurką" jest wtedy, gdy żółtko pozostanie nie do końca ścięte.
2010 r. |
Nasze tak mniamuśnie nie wyglądały :)
OdpowiedzUsuńPróbujcie dalej:) uda się na pewno:)
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńSuper
Super
SUPER
twój syn olek
Olku - dziękuję za uznanie:)
Usuńmy tylko obsmażamy stary chleb czy bułki w rozbełtanym jajku i nazywamy to tosty w jajku, ale takie wersji nie znaliśmy! plusem jest to, że wszystko byłoby dla mnie, bo tylko ja przepadam za sadzonym jajkiem ;)
OdpowiedzUsuńZimowa - to bardzo Ci polecam jajko w bułce. Idealne dla lubiących sadzone :)
UsuńDzieki za podpowiedz przyjadą wnuki to im zrobię Irena
OdpowiedzUsuńIrena - mam nadzieję, że będą im smakowały :)
Usuń