Kto ich nie lubi?:)
U nas z reguły ratują dni kiedy nie wiadomo co na obiad.
Idealna postna potrawa.
A co najważniejsze mało przy nich pracy.
Prawdziwe leniwe danie:)
Składniki:
- 75 dag twarogu (najlepiej tłustego),
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej (plus mąka do posypania stolnicy)
- szczypta soli do ubicia białek
- 8-10 dag masła
- 2-3 łyżki tartej bułki
- cukier
Ser wrzucić do miski. Rozbić jajka i żółtka wrzucić do sera. Białka ubić na sztywno. Do sera dodać mąkę i ubitą pianę z białek. Wymieszać ręką, ale nie za długo. Dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się i jest plastyczne (jeżeli jest taka potrzeba to można zwiększyć ilość mąki.
Z ciasta formować wałeczki i kroić ukośnie na nieduże kluseczki. Gotować w 3-4 l osolonej wody. Gotować krótko - gdy wypłyną, jakieś 2 minuty na małym ogniu (można nawet odstawić garnek z ognia). Podawać polane masłem z bułką tartą lub samym masłem i cukrem (oczywiście można też na słono lub np. ze śmietanką).
Jest to ulubiona potrawa mojego synka:)
Zapraszam do obejrzenia filmu z instrukcją przyrządzenia klusek leniwych:
Dziecko wie co dobre:)mniam takie ze złocistym masełkiem...
OdpowiedzUsuńPycha ! I ja lubię bardzo ! Dawno u mnie nie było, narobiłas mi smaka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a wyjaśnienie na filmie, że ciasto nie musi odchodzić od ręki podczas wyrabiania, a przestaje się kleić dopiero w czasie obtaczania wałeczków w mące - BEZCENNE!Do tej pory nie rozumiałam różnicy pomiędzy twardymi a puszystymi leniwymi, po zrobieniu ich według tych wskazówek sama przekonałam się, na czym polega różnica :) Dziękuję!Marta
OdpowiedzUsuńMarta - bardzo się cieszę, że instrukcje się przydały:)
Usuń