Rada dla rodziców "jawnych przeciwników kalafiora w zupie" - zmiksować cały kalafior albo wyłowić cząstki tego warzywa przy nakładaniu na talerz. Smak kalafiora w zupie jakoś nie przeszkadza:). Sprawdzone wielokrotnie:).
Składniki:
mały kalafior
mała cebula lub por
2 marchewki
pietruszka
3-4 większe ziemniaki (może być też wersja bez ziemniaków)
łyżka masła
sól. pieprz
świeży koperek
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Na maśle podsmażyć pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, cebulę lub pora (ostatnio nie gotuję zup na mięsnych wywarach, ale oczywiście jak ktoś ma ochotę to ten składnik jak najbardziej wchodzi w grę, z tym, że sukces tej właśnie zupki polega na maślanym posmaku:-)). Całość podlać wodą, dodać przyprawy i gotować przez około 15 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafior (kalafior rozdzielić na małe cząstki) i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie odlać połowę zupy do osobnego naczynia i składniki zmiksować. Zmiksowaną zupę wlać do części "tradycyjnej" i wymieszać. Dodać posiekany koperek. Gotować jeszcze przez chwilę jeśli składniki tego wymagają. Podawać ze śmietaną lub jogurtem. Można jeszcze dodatkowo po wierzchu posypać świeżym koperkiem.
Anna Robiłam zupę pachnie smakowicie myślę że będzie smakować;) na stronę weszłam chybił trafił bo szukałam jakiegoś przepisu.Dzięki Bogu trafiłam na tą:) pozdrowienia dla Pani i Pani koleżanki;].
O!Przyda mi się ten przepis..bo mnie kalafiorówka nigdy się nie udawała :)
OdpowiedzUsuńAnna Robiłam zupę pachnie smakowicie myślę że będzie smakować;) na stronę weszłam chybił trafił bo szukałam jakiegoś przepisu.Dzięki Bogu trafiłam na tą:) pozdrowienia dla Pani i Pani koleżanki;].
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Życzę smacznego:)
Usuń