Ciasto na pierogi dokładnie takie samo jak w pierogach z twarożkiem.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- opcjonalnie 1 łyżka oliwy
- woda (wrzątek) (około 1 szklanki, ale czasem i więcej)
- truskawki - około 500 g (najlepiej średniej wielkości)
Na środku kółka kłaść owoc (truskawka). Sklejać brzegi do góry, w zależności od kształtu owocu wychodzą z reguły 3-4 zlepienia. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu około 3 minut.
Podawać ze śmietaną i cukrem.
Bardzo lubię pierogi z owocami, ale niestety z aprobatą ze strony dziecka jeszcze się nie spotkały:)
Aktualizacja wpisu z dnia 17.06.2012 - po upływie dwóch lat Olek zajada pierogi z truskawkami z ogromnym apetytem:)
Myślałam,ze wrzucasz przepisy potraw,które Olek chętnie zjada :D ale czego nie zje teraz...zje później
OdpowiedzUsuńPrzepisy są na "potrawy przetestowane na rodzinie", ale nie zawsze test jest pozytywny:)
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńto dobrze,że synek polubił pierogi z owocami.
Bo jak nie lubić takich pyszności...
Ja je uwielbiam!
Amber - mnie też to bardzo cieszy:) Sama uwielbiam i jak widać niedaleko pada jabłko od jabłoni:)
UsuńCiekawy kształt pierożków jeszcze takiego nie widziałam:) Na pewno smaczne, jak wszystkie potrawy, które robisz:)
OdpowiedzUsuńPaulina
Paulina - moja babcia takie robi:)
Usuń