20:58

Zupa łososiowa z kluseczkami

Pyszna zupka na rozgrzewkę - tak na przekór tym okropnym upałom :-)
przepis bierze udział w akcji Smacznie i pomidorowo

Składniki:
  • spory kawałek suowego łososia (u mnie to były 2 duże dzwonka)
  • włoszczyzna (marchewka, por, pietruszka, seler, natka pietruszki i selera)
  • pomidory (1 puszka, ale mogą też być świeże)
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
Ugotować łososia w wodzie z dodatkiem przypraw. Wyjąć kawałki mięsa i pozbawić je ości i skóry. Większe kawałki rozdrobnić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę oraz pomidory. Gotować do miękkości wszystkich składników.
Osobno przygotować ciasto na kluseczki. W naczyniu ubijać mikserem 2 jajka i dodawać mąki - ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Gotować 2 minuty i wyłączyć zupę.

Zupka spotkała się z aprobatą Olka oraz naszych wakacyjnych gości:) i nawet nikomu nie przeszkadzało, że ciepła:)

4 komentarze:

  1. Zupka była owszem pyszna,a aprobata to za małe słowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To się nazywa "super gość":)

    OdpowiedzUsuń
  3. A tego łososia to ile należy gotować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Z 10-15 minut. Łosoś bardzo szybko mięknie:)

    OdpowiedzUsuń