Ciąg dalszy uwielbienia mojego dziecka dla kuchni włoskiej:.) A ja osobiście nie mam nic przeciw:).
Składniki:
W naczyniu żaroodpornym układać płaty makaronu (nie ma potrzeby wcześniejszego ich gotowania), polewać obficie beszamelem, a a następnie sosem mięsnym. Średnio 4-5 warstw. Ostatnia warstwa to starty żółty ser (ja posypuję dopiero pod sam koniec zapiekania). Zapiekać 30 minut w temp. 180 stopni.
Składniki:
- makaron lasagne (lub jak w tym przepisie)
- puszka pomidorów całych lub krojonych
- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- odrobina oliwy z oliwek lub pestek winogron
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
- żółty ser (10 dag)
- sos beszamelowy, najlepszy przepis znalazłam w 2 smakach (4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, pieprz)
W naczyniu żaroodpornym układać płaty makaronu (nie ma potrzeby wcześniejszego ich gotowania), polewać obficie beszamelem, a a następnie sosem mięsnym. Średnio 4-5 warstw. Ostatnia warstwa to starty żółty ser (ja posypuję dopiero pod sam koniec zapiekania). Zapiekać 30 minut w temp. 180 stopni.
Mmmm pychotna:)
OdpowiedzUsuńMiała być na 2 dni.... jak zwykle nie wyszło:)
OdpowiedzUsuń