Ciasto drożdżowe, tradycyjne w smaku jednak sporządzane inaczej niż mi się zdarzało do tej pory. Wersja o wiele prostsza w wykonaniu, bo nie wymaga zagniatania ręką:)
Składniki: (porcja na dużą blaszkę)
Zobaczyć zadowolenie w oczach (konsumujących ciasto) syna i męża bezcenne:)
Składniki: (porcja na dużą blaszkę)
- 4 szklanki mąki
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju/oliwy
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- składniki na kruszonkę (3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 6 łyżek mąki)
- owoce sezonowe lub dżem
Zobaczyć zadowolenie w oczach (konsumujących ciasto) syna i męża bezcenne:)
O matko jakie to musiało być pychotne z Twoim dżemikiem:)ja się zastanawiam nad położeniem twarogu
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł. Też następnym razem z twarogiem zrobię. Dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńJuż piekliśmy ciasto z tego przepisu dwa razy, ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, mało pracy, efekt wspaniały ! Bardzo polecam !
Pozdrawiam - Sylwia.
Sylwia - drożdżowe ze śliwkami jest super! :)
UsuńWitam, czy przed przykryciem ściereczķą wymieszać składniki?
OdpowiedzUsuńNie. Dopiero potem.
Usuń