Racuszki z jabłkami i lekką nutą cynamonu. Kolejny smak mojego dzieciństwa zaakceptowany z powodzeniem przez "nowe pokolenie". Łatwe i szybkie do przyrządzenia. Super na upalne dni np. jako lekkie drugie danie.
Przepis bierze udział w akcji Sezon na jabłka
Składniki:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Pozostałe składniki zmiksować i do przygotowanego ciasta wrzucić kawałki jabłek. Smażyć na złoto i lekko ostudzone posypywać cukrem pudrem. Nie myśleć o kaloriach....:)
Przepis bierze udział w akcji Sezon na jabłka
Składniki:
- maślanka 500 ml
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego
- pół łyżeczki cynamonu (fanom cynamonu zalecam zwiększenie ilości przyprawy)
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Pozostałe składniki zmiksować i do przygotowanego ciasta wrzucić kawałki jabłek. Smażyć na złoto i lekko ostudzone posypywać cukrem pudrem. Nie myśleć o kaloriach....:)
Coraz smaczniej na Twym blogu:) dzięki Tobie odpadł mi problem co ugotować na kolejny dzień ;) a zamiast jabłek można dodać banany
OdpowiedzUsuńMożna:) a wtedy zamiast cynamonu więcej wanilii:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja, ja jestem zdecydowanie ZA takim placuszkami:)
OdpowiedzUsuńAle jak to juz bywa...reszta rodziny nie za bardzo;(
Trzeba w takim razie koniecznie zrobić i przekonać rodzinę "na żywym przykładzie":-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:)
OdpowiedzUsuń