Ciasto jest bardzo proste i robi się je dosłownie w parę chwil. Super się sprawdza na hasło "goście będą za 2 godziny" (godzina na pieczenie, a godzina na wystudzenie, ale my z reguły aż tak długo nie czekamy:)
Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
Jajka należy ubić z cukrem, wlać maślankę i olej/oliwę cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach), dodać mąkę + proszek do pieczenia (ja robię to wszystko w mikserze). Wylać ciasto (jest konsystencji gęstej śmietany) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (wierzch ma się zrumienić).
Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki oleju/oliwy
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki kruszonki:
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 8 łyżek mąki
Powyższe składniki rozetrzeć w dłoniach tworząc kruszonkę.
Jajka należy ubić z cukrem, wlać maślankę i olej/oliwę cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach), dodać mąkę + proszek do pieczenia (ja robię to wszystko w mikserze). Wylać ciasto (jest konsystencji gęstej śmietany) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (wierzch ma się zrumienić).
Przepis faktycznie nieskomplikowany.Wrzuciłabym tu jakieś owoce np.rabarbar :)
OdpowiedzUsuńOwoce można wrzucić, ale raczej spłyną na dno - ja tak zrobiłam z truskawkowym dżemem i spłynął, ale to była pyszna wersja:)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony...ciasto pyszne i szybko sie 'robi' :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, szybkie i proste .... Anulka dziękuję:).
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho;)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam na jogurcie naturalnym pycha
OdpowiedzUsuń