Spodziewałam się innego smaku, ale i finalny mnie zadowolił:). W zupie jest dużo czosnku a w ogóle nie było go czuć. Zupa wyszła delikatna w smaku, taka nieco szpinakowa i tu mnie zaskoczyła, bo spodziewałam się po rukoli większej pikantności. Ciekawie skomponowała się z serem pleśniowym. Polecam taką zupę na zimne popołudnia. Idealna po długim spacerze.
Składniki:
Składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków (dużych) czosnku
- 150 g rukoli
- ser pleśniowy
- sól
- pieprz
- oliwa (3 łyżki)
Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (zupa będzie miksowana). Podsmażyć na oliwie i zalać wodą. Gotować do uzyskania miękkości przez ziemniaki. Dodać rukolę i gotować 5 minut. Całość zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami sera pleśniowego.
zawsze fascynowały mnie zupy z sałat, muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam zupę z mniszka. Myślę, że ta jest dość podobna w smaku. A może się myślę?
OdpowiedzUsuńVeggie - to moja pierwsza:)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - nie wiem, nie jadłam z mniszka...:)
Ja fanką rukoli nie jestem, ale Jemu by na pewno posmakowała :)
OdpowiedzUsuńRukolę jadam jako sałatkę, ale zupa? Ciekawe ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
bardzo lubię rukole za jej pikantny smak ...ciekawa jestem jak sie sprawdziła w zupie:) pozdrawiam Anuś:)
OdpowiedzUsuńTu-tusia - to Jemu musisz zrobić:)
OdpowiedzUsuńBiedr_ona - mnie też to intrygowało:)
Jola - ja też uwielbiam za pikantność i orzechowość:)
hm, ciekawe, uwielbiam rukolę, ale zawsze jadłam ja na surowo, zupy nawet sobie do tej pory nie wyobrażałam. No ciekawostka, musi być ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Aniu, też kiedyś zrobiłam zupę z rukoli i także zaskoczyła mnie swoim łagodnym smakiem. Mimo że wyszła inna niż się spodziewałam, smakowała mi. Przydałoby się powtórzyć.
OdpowiedzUsuńO,chyba będzie pyszna taka zupka :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis!Zwykle rukola nam się kojarzy z sałatką:)
OdpowiedzUsuń