wtorek, 1 listopada 2011

Różowy tort na roczek

Od zeszłego roku 1 listopada jest dla nas bardzo radosnym dniem. 
Ewa obchodziła dziś pierwsze urodziny i na tą okazję przygotowałam pastelowo różowy torcik - śmietanowo-brzoskwiniowy. 
W sumie już go nie ma więc to najlepszy dowód na to, że był udany. Może nie jest to dzieło sztuki, ale wszystkim się podobał, a co najważniejsze powstał w domu, ze świeżych produktów - dla mnie takie torty są najlepsze! Niestety zdjęcia w przekroju nie zdążyłam zrobić:)


Składniki na biszkopt (tortownica 26 cm):

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
Jajka ubić z cukrem przy pomocy miksera. Na koniec dodać mąki (mieszając łyżką). Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu rzucić (w blaszce z wysokości ok. pół metra) żeby nie opadł. 

Do przełożenia i ozdobienia:
  • 4 śmietany 30% - po 200 ml
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • puszka brzoskwiń
  • sok z 1/3 cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy (w żelu - 3 krople)
  • 80 g białej czekolady
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Sok z brzoskwiń wymieszać z sokiem z cytryny. 
3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Dwie śmietany ubić na sztywno z dodatkiem 5 płaskich łyżek cukru pudru i na koniec dodać ostudzoną żelatynę. 
Pierwszą część biszkoptu obficie nasączyć ponczem brzoskwiniowo-cytrynowym. Posmarować 1/3 masy śmietanowej i posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć ponczem. Wyłożyć pozostałą masę śmietanową i nakryć trzecią częścią biszkoptu, którą również nasączyć. 
Pozostałe śmietany ubić jak wyżej, dodając barwnik. Powstałą różową masą posmarować tort dookoła i wykonać ozdoby na wierzchy tortu. 
Białą czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obficie obsypać brzegi tortu. 

26 komentarzy:

  1. Cudny torcik!:)
    Wszystkiego najlepszego dla Córeńki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majana - bardzo dziękuję za życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkich chwil dla Maleńkiej! Torcik jest/był piękny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basia P - serdecznie dziękujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny torcik a mała jaka ślicznotka, sto lat:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort przepyszny! Ewa prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ajj spineczka:)az mi łezki ze wzruszenia poleciały:)torcik naprawde ładny,a Ewcia jest przecudna:*

    OdpowiedzUsuń
  8. sto lat! tort śliczny! na pewno smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie skierowanym do blogerów prowadzących blogi kulinarne organizowanym przez producenta herbaty Dilmah. Wystarczy na stronie dniherbaty.pl w zakładce: "Herbata z dodatkami" zamieścić autorski przepis napoju na bazie herbaty. Do wygrania ciekawe nagrody.

    OdpowiedzUsuń
  10. Duś - dziękujemy:)
    Ola - cieszę się, że smakował:)
    Pucinka21 - :) spineczka jak obiecałyśmy:)
    Maugustyna - dziękujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczny torcik, Aniu!

    Mam bardzo podobne zdjęcie mojej starszej córki zrobione w dzień jej 1 urodzin (które to ma 30 X), z krótkimi ciemnymi włoskami i baaardzo kobiecym akcentem w postaci 1 niebieskiej spineczki. :)))

    Sto lat dla jubilatki!

    aaania

    OdpowiedzUsuń
  12. Oczywiście,że dzieło sztuki. A to, że nie zdążyłąś zrobić zdjęcia przekroju, jest świetną rekomendacją. Najlepszego dla jubilatki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczna jest Wasza Ewunia:) wszystkiego najlepszego dla małej Gwiazdeczki:) ....a torcik wyszedł Ci bardzo, bardzo smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aania - no proszę, to widać spineczka we włosach to akcent obowiązkowy:)
    Kabamaiga - dziękuję, a zniknięcie tortu to faktycznie najlepsza dla niego reklama:)
    Jola - dziękujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sto lat dla jubilatki! :) (ona sama pewnie ma to gdzies - jeszcze nie rozumie mocy zawartej w slowie 'urodziny'!;):):):):):):) Ale to sie zmieni, oj zmieni...
    Ja zaczynam 'tortiwanie' od 6 listopada - my wszyscy szczesciarze z konca roku. A do Ciebie zajrzalam po inspiracje:):):) Jak zawsze zreszta.
    Pozdrawiam seredecznie!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Lejdi-of-the-house - bardzo miło mi to czytać:), w naszej rodzinie Ewa jest wyjątkiem z końca roku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie dziwię się, że nie zdążyłaś zrobić fotki w przekroju. Pewnie jak tylko ukroiłaś kawałek to torcik zniknął. Wygląda bardzo apetycznie. Jednak najwspanialszy słodziaczek to szanowna Jubilatka. Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wilczyca-Aga - trudno się z Tobą nie zgodzić. Faktycznie malutka jest słodka:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkiego najlepszego życzę córeczce, żeby życie miała tak słodkie jak ten torcik.

    Ja teraz też jestem na etapie wyszukiwania przepisu na tort też na roczek synka (a szczęściarz będzie mieć nawet 2 torty bo rodzinka nie da rady zjechać się jednego dnia na urodzinki), twój przepis korci mnie.. oj korci..

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkiego dobrego dla rocznej pannicy, nawiasem uroczo wygląda, a tort, mimo że śliczny, jej nie przebija ;]

    OdpowiedzUsuń
  21. Spóźnione, ale gorące życzenia dla Ewuni.

    OdpowiedzUsuń
  22. 1000000000 lat i dużo uśmiechu ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. planuje zrobic ten tort na urodziny mojej corki:) Jaka duza musi byc ta puszka brzoskwin? 400g puszka?

    OdpowiedzUsuń
  24. Iis111 - moja miała 480 g owoców po odsączeniu (cała puszka 820 g) - 3 połówki brzoskwiń zostały pożarte za sprawą rodziny - więc 400 g owoców będzie w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.