Przepyszna. Rewelacyjna. Jesienno-zimowa propozycja na rozgrzewające danie. Zaskakująco prosta, a zarazem wykwintna. Zrobiła u nas furorę i mąż domaga się następnej. Długo nie będzie musiał czekać. Jutro robię kolejny raz:)
Składniki:
Składniki:
- 6 średniej wielkości białych cebul
- 1-1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, seler, por, pół listka laurowego, sól, lubczyk)
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- bagietka pszenna
- żółty ser
Ugotować bulion warzywny z podanych składników. Cebule obrać ze skórki i pokroić piórka. Do garnka wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do momentu aż cebula będzie miękka. Wlać wino i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Bagietkę pokroić na kromki i posypać żółtym serem. Ułożyć na zupie i zapiec w piekarniku (do rozpuszczenia sera).
Pysznie wygląda ! Robię podobną, jest rewelacyjna ! Muszę zrobić kiedyś :)
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńzupa cebulowa to u mnie zawsze hit jesienny. Produkowana do znudzenia.
:)
nigdy nie robiłam jej z serem. Muszę koniecznie przetestować ten dodatek.
zasyłam ucałowania!
Grażyna - zrób koniecznie:)
OdpowiedzUsuńPeggykombinera - polecam wersję z serem i bagietką - bardziej kaloryczna, ale smak niepowtarzalny:)
Aniu,byłam dzisiaj na rodzinnym obiedzie.
OdpowiedzUsuńJadłam cebulową zupę.
Nieco inną i z innymi dodatkami.
Twoja wersja też do mnie bardzo przemawia.
Amber - ale fajnie miałaś, nie dość, że rodzinny obiad to jeszcze pyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna, rozgrzewająca. Mniam:)
OdpowiedzUsuńdo zapamiętania na zimne wieczory :)
OdpowiedzUsuńMajana - grzeje jak trzeba:)
OdpowiedzUsuńKaś - bardzo się na zimne wieczory nadaje:)
robię podobną, ale nie przyszło mi nigdy do głowy żeby zaprawić winem! no i nie daję chleba, tylko takie groszki chelbkowe, albo sama suchy chleb kroje w kostke i przypiekam w piekarniku :) hej, przy okazji to znalazłam konkurs dla blogerów kulinarnych i chciałabym zebyś wzięła w nim udział, trzeba napisać przepis na napój na bazie herbaty :) konkurs jest na stronie, www.dniherbaty.pl , pod zakladka herbata z dodatkami, napisz tam i napisz tu na blogu!:)
OdpowiedzUsuńale apetyczna ta zupka, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę zupę ....mniam:)
OdpowiedzUsuńno właśnie! zupa cebulowa :) świetny pomysł na jesienny obiad :) u nas wszyscy ją uwielbiają a dawno jej nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńooooooooooo mamusiu....ten ser na grzance mnie powala... :D mniam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna!!! jeszcze z serem, mniamm:)
OdpowiedzUsuńA ja poproszę o przepis na pyszną kaczkę :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Cebulowa.. już czuję jej smak ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
ja duszę cebulkę powoli przez pół godziny z dodatkiem koniaku (brandy)
OdpowiedzUsuńEwa - musi nieźle smakować:)
Usuń