sobota, 1 października 2011

Lekka strucla wieloowocowa

Wypiek w 100% z ręki mojego brata. W 1/3 zjedzony przeze mnie:). Pychota. 
Idealna na lekki deser - my zjedliśmy w ramach kolacji. 
Nadzienie bardzo korzystnie zdominował smak malin, a pikanterii nadała szczypta białego pieprzu. 
Strucle do tej pory jadałam w cięższym wydaniu. Tu ciasto jest lekkie, bo w sumie bez tłuszczu (tylko 2 łyżki oliwy). Wolę taką odchudzoną wersję:).


Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy +oliwa do smarowania po wierzchu
  • 2 łyżki octu winnego
  • woda (dodawana sukcesywnie, mniej niż pół szklanki)
Z podanych składników zagnieść ciasto, dolewając wodę. Ciasto nie powinno się kleić. 
Uformować kulę i schłodzić 30 minut w lodówce. 






Składniki nadzienia:
  • 1 jabłko
  • 2 gruszki
  • garść malin
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanki białego półsłodkiego wina
Owoce umyć. Jabłko oraz gruszki obrać i pokroić na małe kawałki, chwilę poddusić z winem i cukrem. Dodać maliny i pieprz oraz cynamon. 

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki, prostokątny placek (podsypywać lekko mąką). 
Placek posmarować małą ilością oliwy. Rozłożyć owoce pozostawiając dookoła 5 cm margines. Złożyć struclę (ciasto założyć na zakładkę) i zawinąć końcówki do góry. Posmarować oliwą po wierzchu. 
Piec 40 min. w temp. 180 stopni. Struclę można dosłodzić posypując ją cukrem pudrem. Najlepiej jeść jeszcze ciepłą:)

15 komentarzy:

  1. Ten brak tluszczu do mnie przemawia,mocny argument ! Z przepisu skorzystam ale chyba zrobie nadzienie z moja ulubiona ricotta :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam taką struclę w Chorwacji, dostaliśmy od właścicielki domu w którym mieszkaliśmy. Smakowała niesamowicie, więc z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alizea - z ricottą też powinna być ekstra, choć nie wiem jak zareaguje na 40 minut pieczenia:)
    Slyvvia - też jadłam coś podobnego w Chorwacji, ale było już zimne i aż tak dobrze nie smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jaka rewelacja ! Strudel który możne zjeść bez wyrzutów sumienia : ) I to białe wino i pieprz muszą dodawać niezwykłego aromatu : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Weronika - właśnie bez wyrzutu zjadłam tą 1/3 i lekko mi po niej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda. Podoba mi się niska zawartość tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, jak lekka to poproszę całą blaszkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. też chciałabym mieć takiego brata:), świetna strucelka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale cieniutkie ciasto! wzorcowa strucla

    OdpowiedzUsuń
  10. Bożena-1968 - dziękuję w imieniu brata:)
    Avelina - mi też:)
    Sabienne - :) doskonale Cię rozumiem:)
    Asieja - :)
    BasiaP - mam trzech z czego dwóch zdradza wyraźne zainteresowanie kuchnią, a trzeci konsumpcją:) Możemy się dogadać:)
    Andressa C. - thank you:)
    Kaś - też tak ją oceniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, taki wypiek z pewnością smakował by z wieloma owocami.. może nawet z dodatkiem twarożku ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.